Az ügyfelek 42 százaléka árfolyamrögzített az AXA-nál

Pénzcentrum2012. november 8. 13:32

Az AXA Bank devizaalapú jelzáloghitellel rendelkező ügyfelei közül mintegy 30 ezren jogosultak a kormányzati árfolyamrögzítési (árfolyamgát) programban való részvételre. Közülük a 2012. április 2. és október 15. közötti időszakban több mint 12.800 ügyfél (a jogosultak mintegy 42 százaléka) nyújtotta be kérelmét az árfolyamgátra - közölte a társaság.

A bank a mai napig több mint 7500 ügyféllel már megkötötte a szerződést, további mintegy 3100 ügyfél esetében a szerződéskötés pedig jelenleg is folyamatban van. A jogszabályi feltételek (például az ingatlan telekkönyvi besorolása, vagy a hitelösszeg) miatt elutasított kérelmek száma alig haladja meg a 130-at.

Az AXA Bank felhívta a figyelmet, hogy az árfolyamgátra való jelentkezés - jogszabály szerinti - végső határidejéig, 2012. december 31-ig már csak 37 munkanap van hátra. A sorban állás és a torlódásos ügyintézés elkerülése érdekében javasolt mielőbb beadni az igénylést.

 
    
Az AXA Bank akkor is aktív volt a devizahitelezésben (2009 és 2010 első fele), amikor a bankok többsége már leállít ezzel. Valószínűleg magas ezért állományában a nagyjából három éve felvett devizahitelek aránya, amelyeknél még magasabb a kamattörlesztés aránya a tőketörlesztéshez képest (annuitásos hitelek esetén). Minél magasabb ez az arány, annál inkább megéri belépni a konstrukcióba (hiszen annál magasabb a kamattörlesztés aránya, amit a rögzített árfolyam fölötti részre fele-fele arányban elenged az állam és a bank). Ez lehet a magas részvételi arány egyik oka az AXA Banknál. A bankszektor egészében kisebb lehet az igénylők aránya, ahogy ez szerdai cikkünkből kiderül.

Hasonló okokból a végtörlesztésből kiszoruló ügyfelek száma is magasabb az AXA banknál, hiszen a hitelesek nagy része 180-as frank illetve 250 euró árfolyam felett vehette fel hitelét. Így az ügyfelek nagy részének most ez az első lehetőség az adósságaik egy részének elengedésére. Más bankoknál a tudatosabb ügyfelek egy része már a végtörlesztéskor rendezte tartozását, legalábbis ha volt megfelelő forrása ehhez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: