Gyengül a frank, fellélegezhetnek a devizahitelesek?

Pénzcentrum2012. május 24. 16:15

Délután 3 óra előtt 1 perccel megmozdult a svájci frank hetek óta gyakorlatilag mozdulatan árfolyama az euróval szemben, a jegyzések egyik pillanatról a másikra 1,2010-ről 1,2050 körülig ugrottak, majd csapkodóvá vált a kereskedés. A mozgás az euró/dollár keresztárfolyamban is euróerősödést váltott ki. Később részben visszaerősödött a frank. Hír, jegybanki bejelentés nem érkezett, inkább a piacokon terjedő nézetek lehettek az ugrás mögött.

15:55 Pillanatok alatt látványos mozgás, majd visszacsorgás

A frank esési hulláma visszafordult, a jegyzések újra közelebb járnak az 1,20-as árfolyamküszöbhöz.


A svájci frank hullámszerű gyengülése a frank/forint jegyzésekben is meglátszott: átmenetileg 247-ig estek, majd 250 közelébe visszaemelkedtek a bankközi piacon.

Lehetséges magyarázatok

15:05

Elképzelhető, hogy a mostanában többször is előforduló "elütési" hibáról van szó, azaz egy hibás megbízás az aktuális árfolyam szintnél jóval magasabb szinten teljesült, ami miatt hirtelen az árfolyam is elkezd ugrani.

Az EUR/CHF-ben látott ugrás hirtelen erősödést váltott ki az EUR/USD keresztben is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

15:25

Ellentmond azonban ennek a magyarázatnak, hogy a hullámszerű frankgyengülés nem múlt el, az euró/frank jegyzések fél négyhez közeledve már 1,2070 körül járnak némi csapkodás után. A mozgást valamilyen, a piacon terjedő spekuláció magyarázhatja. Szóba jöhet például a Svájcban elhelyezett nagy összegű betétek utáni esetleges adófizetés, vagy valamilyen, az alpesi országba irányuló tőkeáramlási korlátozás is.

Egy harmadik lehetséges magyarázat az, hogy a piaci szereplők az Európai Központi Bank felől további monetáris élénkítő lépésre spekulálnak (pl. kamatcsökkentés, újabb értékpapír fedezet melletti korlátlan hitelnyújtás, azaz LTRO 3. forduló, mindezt a JPMorgan most kiadott anyaga veti fel), ami csökkentené a feszültséget a piacokon, így gyengítené a frank, mint menedékdeviza iránti keresletet.

Érdemes azonban belegondolni, hogy az EKB felőli esetleges kamatvágás mérsékelné az euró és a frank közötti pozitív kamatkülönbözetet, így az éppen az euró vonzerejét csökkentené. Az sem mellékes, hogy Mario Draghi, az EKB elnöke egy ma délutáni római előadásában arról beszél: látni kell az első két LTRO teljes hatásait, eredményeit (addig nem várható újabb lépés, amíg ezzel nincs tisztában a jegybank - a szerk.).

 

Címkék: