Elvitte a frankerősödés az adócsökkentést: most sincs pénz törleszteni a hiteleket

Pénzcentrum2011. augusztus 26. 09:31

A feltételezésekkel ellentétben egyáltalán nem nőt a devizahitelüket előtörlesztők száma, sőt némi csökkenés is tapasztalható egyes bankoknál. A magyar adóbevételek elmaradását is magyarázták eddig az előtörlesztések megugrásával, hisz sem a fogyasztásból, sem a magtakarítások révén nem tesz a várakozásoknak megfelelő bevételre az állam. Tehát valószínűleg a hitelek törlesztésére mehetett el a pénz, gondolták az elemzők - írja a Napi Gazdaság.

A bankok beszámolói viszont ellent mondanak ennek a feltételezésnek. A CIB semmilyen változást nem érzékelt a devizahitelek előtörlesztése kapcsán, az Unicredit sem számolt be növekedésről. Mint ahogy a banki szakértők hozzátették, az erős árfolyam nem is kedvez ez időszakban az ügyfeleknek. Egy mostani előtörlesztés az árfolyamveszteség azonnali realizálását jelentené.

Ügyfelek ezt a veszteséget inkább elkerülik, vagy bíznak a biztató jövőben, vagy egyszerűen nincs pénzük az előtörlesztésre a megváltozott adórendszer ellenére sem. A Raiffeisen volt az egyetlen hitelintézet, ahol látnak némi növekedést az előtörlesztők számában, de ez sem mondható jelentősnek. A Budapest Bank viszont határozott csökkenést tapasztalt.

Címkék: