Pénzintézetek ellen nyert a PSZÁF: semmis az összes szerződés

Magyar Nemzet2011. május 13. 12:02

Nem jogerős bírósági ítélet született a közelmúltban azokban a közérdekű perekben, amelyeket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete indított tavaly ősszel egyes pénzügyi szervezetek, az AXA Bank; a Zee Capital és New Chance pénzügyi szolgáltatók; illetve az Általános Hitel és Finanszírozási Zrt. ellen - írja a Magyar Nemzet.

A szóban forgó perek kétfélék: egy részük közérdekű kereset, melyekben a szerződési feltételek érvénytelenségének megállapítása miatt indított eljárást a hatóság. Április 22-én ezekben a Fővárosi Bíróság elsőfokú döntést hozott, melyekben kimondta: a Zee Capital tucatnyi általános szerződési feltétele tisztességtelen, így ezek a cég valamennyi ügyfelére érvénytelenek. Ilyen volt az a pont, melyben korlátozták, hogy az adós feltűnő értékaránytalanság címén megtámadhassa a kölcsönszerződést. Ezen túl a rendkívüli előtörlesztésre, a kényszerértékesítés díjára és a késedelmi kamat meghatározásának módjára vonatkozóan is kifogásokkal élt, ezek némelyike több évig hatályban volt. Az ítélet alapján a Zee Capitalnak közleményben kell felsorolnia tisztességtelennek minősített kitételeit. A Magyar Nemzet szerint a New Chance Zrt.-vel és az Általános Hitel és Finanszírozási Zrt.-vel szemben is a szerződési feltételek miatt indított közérdekű keresetet a PSZÁF.

Közérdekű igényérvényesítési eljárást kezdeményezett ugyanakkor az AXA Bankkal szemben a felügyelet: hasonló eljárásban a bíróság szabályszegés miatt akár bizonyos követelések teljesítésére vagy fizetési kártérítésre is kötelezheti a társaságot azon ügyfelek esetében, akiknek kárt okozott. A PSZÁF szerint az AXA jogszabálysértő módon zárja ki saját felelősségét az ügyfelekkel szemben a bankkártyák letiltásából eredő károk miatt. Hamarosan újabb ítéletek születhetnek a PSZÁF által indított közérdekű perekben - közölte Binder István szóvivő a lappal.

Címkék: