Román akció a kkv-k megmentéséért

Pénzcentrum2009. október 19. 12:02

Tíz román bank is érdeklődést mutat a kis- és középvállalkozásokat (kkv) megmentésére kitalált hitelamnesztia program iránt - írja a Ziarul Fianciar román lap. Keleti szomszédunknál tehát állami koordinációban, kényszer nélkül valósulna meg a kkv-hitelek átütemezése, és nem csupán a bankok egyedi belátására bízzák a probléma megoldását.

Valósággá válhat a nyáron még csak a román szenátus elnökének, Mircea Geoana-nak vágyálmaként létező kkv-k megmentését hivatott hitelamnesztia program. Az intézkedések lényege, hogy a bankok törlesztőrészletek időleges felfüggesztésével illetve a futamidő meghosszabbításával enyhítenének a nehéz helyzetbe került kkv-k terhein.

A terveket nyár óta több szakmai és érdekvédelmi szervezet is felkarolta, és tíz bank is jelezte érdeklődését a programmal kapcsolatban. Leginkább az olasz tulajdonú bankok üdvözölték a kezdeményezést, mivel az anyabankjaik e téren már rendelkeznek pozitív tapasztalatokkal, ugyanis Olaszországban korábban hasonló intézkedéseket fogadtak el.

A tervek szerint a programról szóló megállapodást a felek - köztük a román nemzeti bank és a költségvetési bizottság is - október végén írják alá a kereskedelmi bankokkal. A későbbiekben a most nem csatlakozóknak lehetőségük lesz utólagosan aláírni a megállapodást, és részt venni a programban - írja a napilap.

Címkék: