Bankpánik a Twitteren - A kormány állítja, egyedi az eset

Portfolio2009. október 13. 10:28

Állami kézbe vette a holland kormány a bajba került DSB Bankot, miután megrohamozták betétesei egy fogyasztói szervezet felhívására. A kormány bejelentette, megvizsgálja, mi történt pontosan a pénzintézetnél, amelynek eszközállománya egyébként nem túl nagy, mindösszesen 8 milliárd euróra rúg. A tulajdonos szerint a pánikot mesterségesen keltették, a bank ugyanis fizetőképes volt.

Bár a bank esete nagy érvágás a bankcsődök elkerülésére büszke holland kormány számára, a hatóságok szerint az ügy egyedi eset, és nincs köze a múlt évben kirobbant válsághoz, melynek során a Fortist államosították, az ING-t és az Aegont pedig állami forráshoz juttatták. A döntően jelzálog- és fogyasztói hitelezéssel foglalkozó DSB megmentéséről öt bankkal is tárgyalt a hétvégén a kormány, egyikük sem volt hajlandó azonban felkarolni a bankot a még várható hitelezési veszteségek miatt.

A bank tulajdonosa, Dirk Scheringa egykori futballklub-tulajdonos és rendőrtiszt, valamint a kormány között nem felhőtlen a viszony, Scheringa ugyanis megvádolta a kormányt, hogy az mesterségesen táplálta a bank csődjéről szóló találgatásokat - írja a Financial Times. Az ügyfelek egy része végül a Twitteren terjesztett üzenetekkel sikeresen elérte, hogy megrohanják a bankot a betétesek.

A jegybank most megnyugtatta a betéteseket, hogy a betétbiztosító egyenként 100,000 euróig kártalanítja a betéteseket, amennyiben a bank erre nem lenne képes.

Címkék: