Leesett a bankok álla - Sokkolt az MNB bejelentése (2.)

Portfolio2009. október 5. 16:58

A Magyar Bankszövetség a mai napon a sajtóból értesült arról, hogy egy korábban megkezdett - s eddig még le nem zárt - szakmai egyeztetés folyamatában a Magyar Nemzeti Bank a Pénzügyminisztériumhoz megküldött anyagában kezdeményezi a deviza alapú és jelzálog fedezetű hitelezés feltételeinek jelentős szigorítását. Az MNB legújabb javaslatát a Bankszövetség nem ismeri - áll a szövetség sajtóközleményében.

A Pénzügyminisztérium csak a közeljövőben kezdi meg a javaslat egyeztetését, s e célból rövidesen a Magyar Bankszövetségnek is megküldik azt. A Magyar Bankszövetség a javaslattal kapcsolatos álláspontját csak a dokumentum megismerése után alakítja ki. Az MNB korábbi, írásban is rögzített javas-latait a banki közösség véleményezte, azokkal kapcsolatban észrevételeket és javaslatokat tett, melyekre azonban az MNB nem reagált - olvasható a Magyar Bankszövetség közleményében.

Derült égből villámcsapásként érte a bankokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétvégi bejelentése, amely szerint a jegybank a devizahitelezés kockázatait csökkentő szabályozás mielőbbi megalkotását kezdeményezte a Pénzügyminisztériumnál (PM) a napokban - írta korábban az MTI.

2009.10.04 17:37
Bekeményít az MNB - Majdnem vége a lakossági hitelezésnek

"Arra várunk, hogy a PM hivatalból megküldje az MNB devizahitelezésre vonatkozó javaslatait a Magyar Bankszövetségnek, azt követően tudunk véleményt formálni" - mondta az MTI-nek Müller János, a szervezet vezető tanácsadója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A mérkőzés 60. percében nem lehet módosítani a játékszabályokat" - kommentálta az egyik lakossági hitelezésben érdekelt hitelintézet vezetője a kezdeményezést az MTI-nek.

A jegybank kezdeményezése a hétvégén, Simor András isztambuli előadásából derült ki. Az MNB elnöke vasárnap az MTI-nek elmondta: a javasolt szabályozással csökkenteni kívánják a bankrendszer és az ország sebezhetőségét, és növelni a lakossági hitelfelvevők biztonságát.

Az MTI úgy tudja, hogy az MNB pénteken délután küldte át a Pénzügyminisztériumnak az erre vonatkozó anyagot.

Címkék: