Magányos nyugdíjasok veszélyben: rabszolgasorsra is juthatnak

Pénzcentrum2009. szeptember 23. 09:02

A napokban derült fény arra, hogy vidéken számos magányos, idős embert dolgoztatnak kosztért kvártélyért, miközben nyugdíjukat, esetleg ingatlanukat elcsaklizzák. Szarvas polgármestere szerint évente 10-15 ember kerül csicskáztatókhoz - írja a Népszabadság.

Nyírgyulaj polgármestere, Becsei György négy-öt olyan emberről tud a faluban, akit ételért, és szobának nem nevezhető helyiségért dolgoztatnak. A polgármester állítása szerint ők nem tudják ezeket a vidéki hajléktalanokat elhelyezni, így pedig mindig jobb helyük van, mint ha egy aluljáróban élnének, hiszen legalább ételt kapnak.

Idén egyébként Szarvason fogott a rendőrség razziába, hogy kiderítse, vannak-e "csicskatartók", vagyis másokat fogságban tartó emberek. Összesen huszonhat személyt hallgattak ki a rendőrségen, akik esetében felmerült, hogy nem a saját jószántukból laknak ott, ahol megtalálták őket. Eredménytelenül.

A szarvasiak azonban azt állítják, gyakorta nem lehet hozzáférni a pénzkiadó automatákhoz, mert a csicskatartók öt, hat, de nemegyszer akár nyolc bankkártyával érkeznek oda, hogy a fogvatartottak nyugdíját, egyéb jövedelmét levegyék.

Melis János szarvasi jegyző is arról számolt be: az önkormányzat kapott bejelentéseket ezzel kapcsolatban, de mindegyik névtelen volt.

A helybéliek úgy tudják, hogy a csicskáztatók távolabbi településekről, gyakran szociális otthonokból és szenvedélybetegeket ellátó intézetekből hozzák Szarvasra a nyugdíjjal vagy valamilyen szociális ellátással rendelkező embereket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azonban nem a családhoz kerültek dolgoztatása a fő cél, hanem a rendszerint magányos emberek nyugdíjának, esetleg ingatlanának megszerzése, nevének felhasználása. Többségük annyira rossz egészségi állapotú, hogy nehezebb munkára nem is használható.

Sajnos a csicskáztatók ellen csak akkor lehet feljelentést tenni, ha az érintett is belemegy, hiszen nélküle nem lehet bizonyítani a vádat. ők azonban jellemzően beletörődtek már sorsukba, és nem is tudnának hova menni, ha kimenekülnének a rabszolgatartásból.

Címkék: