A világ bevásárlóutcái is padlót fognak?

Pénzcentrum2009. szeptember 22. 10:20

A világ legdrágább bevásárlóutcái is megszenvedik a válságot. Több mint az utcák fele esetében csökkentek a bérleti díjak a nehézségek hatására - derül ki a Cushman & Wakefield elemzéséből.

A globális gazdasági válság erősen érintette a világ legnagyobb presztízzsel rendelkező bevásárlóutcáinak több mint a felét. A 274 utca 54 százaléka esetében csökkentek a bérleti díjak. A bérleti díjakban bekövetkezett változás ráadásul az elmúlt 24 év legnagyobb bukásának számít. Csupán a lokációk 18 százalékának esetében tapasztaltak bérleti díjemelkedést. Továbbra is a már nyolc éve vezető New York-i Fifth Avanue számít a világ legdrágább utcájának, ahol ugyanakkor 8,1 százalékkal csökkentek a bérleti díjak 2008 óta. De megtartotta helyét a Hong Kongban található Causeway Bay és Champs-Élysées is a második és a harmadik helyen. A legnagyobb előrelépés a német Kaufingerstrasse nevéhez köthető, mely a korábbi 12. helyét cserélte le a 9-re a 7,1 százalékos bérleti díjemelkedésnek köszönhetően.

A legnagyobb visszaesés az írországi Dublinban található Grafton Street-en volt tapasztalható a, mely a bérleti díjak 22,5 százalékos csökkenése miatt az ötödikről a nyolcadik helyre esett vissza az előző évben tapasztalt kiugró eredménye után, melynek során először került be a tíz legdrágább utca közé.

Globálisan a legnagyobb bérleti díj növekedés Sao Pauloban, Brazíliában volt tapasztalható, ahol az Alameda Lorena bérleti díjai 111 százalékkal és az Iguatemi Shopping bérleti díjai 79,3 százalékkal növekedtek. Ázsiában a vietnámi Ho Chi Minh City központja mutatta a legnagyobb, 50 százalékos növekedést, míg Európában a franciaországi Bordeauxban lévő Rue St Catherine bérleti díj növekedése volt a legmagasabb, 17,6 százalék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Globálisan a legnagyobb bérleti díj csökkenés Mumbayban a Colaba Causeway bevásárlóutcában történt, ahol 63,5 százalékos visszaesést mértek. Amerikában a Rio de Janeiroban található Sao Conrado Fashion Mall bérleti díjai csökkentek 53,4 százalékkal, míg Európában a bukaresti Calea Victoriei bérleti díj mutatói csökkentek 48,1 százalékkal.

A 274 vizsgált bevásárlóutca közül a budapesti Váci utca a 30.-ról a 34. helyre esett vissza, így is megtartva az előnyét Lengyelországgal és Szlovákiával szemben. Magyarország prominens bevásárlóutcájában évi 1,200 euró bérleti díjat fizetnek a kiskereskedők négyzetméterenként.

Címkék: