Új cégformák a láthatáron, lehet válogatni

Pénzcentrum2009. szeptember 21. 09:35

Jelentős adminisztrációs könnyítéseket kaphatnak 2010-től a vállalkozni szándékozók. Egyszerűsödik az egyéni vállalkozók regisztrációja, a szezonális tevékenységet végzők helyzete is könnyebb lesz, és két új cégformát is tartalmaz a pénzügyminisztériumi törvénymódosítás-tervezet: jövőre érkezhet az ec. és a kfc.

Az egyéni vállalkozók helyzetén könnyítene a Pénzügyminisztérium azzal a törvénymódosítással, amely meggyorsítaná, és olcsóbbá tenné a vállalkozás indítását. A javaslat értelmében 2010-től nem lenne kötelező az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása, helyette elegendő lenne egy elektronikus bejelentést tenni az Ügyfélkapun keresztül. Amennyiben a leendő egyéni vállalkozó nem rendelkezne a megfelelő technikai feltételekkel vagy képességekkel, az ügyfélkapus regisztráció ügyében továbbra is el kell majd mennie a körzetközponti jegyzőhöz - értesült a Népszabadság.

A PM javaslat gondolt a szezonális tevékenységet végző vállalkozásokra is. A tervek szerint a jövő évtől kezdődően legalább egy hónapos időtartamra szüneteltethetnék a tevékenységüket azon vállalkozások, amelyek csupán az év valamely időszakában nyújtanak szolgáltatásokat, ezzel mentesülve a járulékfizetési kötelezettség alól.

A törvénymódosítási javaslat értelmében két új cégforma bevezetése is tervbe van véve, melyek az egyéni vállalkozásokra nyújthatnak a jövőben alternatívát. Az egyéni cég (ec.) cégforma korlátlan felelősséggel bírhat, még a korlátolt felelősséggel rendelkező egyéni cégeket kfc.-ként rövidíthetik a jövőben. Közös vonásai a két cégformának, hogy az alapító csak egy ilyen céget hozhat létre, és nem társulhat abban, ugyanakkor a cégügyek irányításával ügyvezetőt bízhat meg. Ilyen cégeket csak egyéni vállalkozók alapíthatnak majd, és a cég megalakulása után az egyéni vállalkozást törölni kell a nyilvántartásokból.

Címkék: