Amerikai kiscégeket fosztogatnak a kelet-európai hordák

Pénzcentrum2009. augusztus 26. 16:32

Újfajta bűnözők sápolják az amerikai kis- és középvállalatokat, illetve intézményeket: kelet-európai cyber-kalózok. A jelenségre már az FBI is felfigyelt.

A pénzügyi szektor megrendeléséből ügyködő szakértők szerint a vállalatoknak sokkal több figyelmet kell szentelniük az óvintézkedésekre és elővigyázatosabban kell kezelniük az internet vívmányait, hogy elkerüljék a számlájuk lecsapolását.

Az utóbbi hat hónapban igencsak elszaporodott azoknak a banki bűncselekményeknek a száma, melyek szálai Kelet-Európába vezetnek. Pittsburgh környékén egy iskola számlájáról tűnt el 700 ezer dollár, egy texasi vállalkozást pedig 1,2 millióval vágtak meg. A bűnözők a legtöbb esetben a vállalkozások pénzügyesének küldött e-mailbe helyeztek egy olyan linket vagy mellékletet, mely megnyitva rosszindulatú programot töltött a gépre. A program felismerte és rögzítette az elektronikus számlára való belépéshez szükséges felhasználónevet és jelszót, melynek birtokában könnyen hozzáférhettek az áldozat számlájához.

A bűnözők azonban odafigyeltek az apró részletekre is. Egyrészt csak kisebb, 10 ezer dollár alatti összegeket emeltek le egy-egy tranzakció alkalmával, hogy ne tűnjön fel a mozgás a pénzmosás ellen küzdő hatóságoknak, másrészt strómanok számlájára utaltatták át a pénzt, hogy ne lehessen a valódi "betörőket" azonosítani.

A statisztikák szerint a pénzügyi cybertámadások száma 2008-ban 58 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest, de persze a be nem jelentett veszteségek miatt nagyon nehéz valódi számokat közölni. A vállalkozásoknak azért is van nehéz dolga, mert míg a lakosági ügyfeleknek 60, addig a cégeknek nagyjából 2 napja van arra, hogy az illetéktelen banki pénzmozgásokról feljelentést tegyen a bankban. Az ügyben több hatóság - köztük az FBI is - nyomozást indított.

Címkék: