Megszünteti az APEH a renitens cégeket

Világgazdaság2009. június 29. 08:32

A jövőben az APEH kíméletlenül fellép azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem nyújtják be éves beszámolóikat. Ezeket az adóhatóság a határidő leteltét követő 30 napon belül levélben szólítja fel 15 napon belüli pótlásra. Ha ez nem jár eredménnyel, a mulasztó adószámát 60 napra felfüggeszti. Amennyiben ezzel sem ér célt, a cégbíróságnál kezdeményezi a társaság megszűntté nyilvánítását, ami 15 munkanapon belül meg is történik.

Ez az új szabályozás azokra vonatkozik első ízben, amelyeknél a mérlegforduló napja 2009. május 1-jét követő napra esik. A számviteli beszámolót általában a mérlegforduló napjától számított 150 napon belül kell benyújtani. Így az adóhivatalnak a 2008-as mérlegek közzétételének elmulasztása miatt még nem kellett alkalmazni a kilátásba helyezett szankciókat. A vizsgálat azonban 2010-ben valamennyi érintett adózóra kiterjed.

A cégszolgálatnál szeptemberben fejeződik be a papíralapon benyújtott beszámolók feldolgozása, csak ekkor kapnak pontos képet arról, hány cég maradt adós a kötelezettségével. Az idén lehetett utoljára papíron beadni a mérlegeket, ezután már csak elektronikus úton fogadták el a beadványokat június 15-ig. Az előzetes adatok alapján 320 ezernyi cég teljesítette a törvényi előírást, és mintegy százezerre tehető a renitensek száma.

Címkék: