Alig hiszünk majd a szemünknek: olcsóbbak lesznek a bankok

Pénzcentrum2009. május 11. 09:04

A Parlament asztalán fekszik az a törvénytervezet, amely az Európai Parlament irányelve alapján újraszabályozná a pénzforgalmi rendszert Magyarországon. Az új szabályozástól azt várják, hogy élénkülni fog a verseny, javul a szolgáltatások minősége, és csökkennek majd a díjak a pénzügyi szektorban. Az EU egyetlen nagy pénzforgalmi egységgé válása a becslések szerint akár a GDP 0.25 százalékára rúgó költségcsökkenést is hozhat.

A Népszabadság azt írja, a törvényjavaslatot a Pénzügyminisztérium benyújtotta az Országgyűlésnek, s az uniós szabályoknak megfelelő törvény - amely például a bankszámlák egységes kezelését szabályozza - november elsejével lépne hatályba. Az új törvény életbe lépése azt jelentheti majd, hogy egyszerűbben, sőt olcsóbban vehetnének igénybe szolgáltatásokat, válthatnának bankot és érvényesíthetnék jogaikat az ügyfelek.

Az ügyfelek tájékoztatására és a szerződések tartalmára is kiemelt figyelmet fordít majd az új törvény. Részletes szabályozás található benne például arról, hogy a tájékoztatásnak egyértelműnek, pontosnak, közérthetőnek kell lennie, az ellopott bankkártya tulajdonosának a bejelentést megelőzően keletkezett kárából 45 ezer forintot kell viselnie, az ezen felüli összeget pedig a szolgáltató megtéríti, ha az ügyfél kellő gondossággal járt el.

Az lesz azonban az egyik legfontosabb változás, hogy a pénzforgalmi szolgáltatások kondícióinak módosításáról a hatályba lépés előtt két hónappal tájékoztatnia kell a szolgáltatónak az ügyfelet (hasonlóan a hitel- és lízingkonstrukcióknak az egyoldalú szerződésmódosítások szigorítása során történt szabályozásához a magánszemélyek és mikrovállalkozások esetében).

Szintén a verseny növekedésének irányába hathat, hogy a határozatlan idejű és az egy événél hosszabb szerződéseket rendes felmondással is meg lehet szüntetni a jövőben egy év után, s a felmondási idő legfeljebb egy hónap lehet. Egy éven belüli megszüntetés esetén a bank pluszköltséget számolhat fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Új konkurenciát kapnak a bankok a pénzforgalmi szolgáltatás (pl. bankszámla vezetés) nyújtásában: a szakosított hitelintézetek és a szövetkezeti hitelintézetek (takarék-, ill. hitelszövetkezetek) mellett ezentúl pénzforgalmi intézményekkel is versenyezniük kell ebben a szolgáltatásban.

A pénzforgalmi intézményeket sokkal egyszerűbb lesz létrehozni, mint egy bankot, már csak az alacsonyabb tőkekövetelmény (37.5 millió, ill. ha csak készpénzátutalással foglalkozik, 6 millió forint jegyzett tőke a bankok 2 milliárdjával szemben). Kérdés, ezzel milyen versenyt támaszthatnak a bankokkal szemben, mindenesetre a takarék- és hitelszövetkezetek eddigi ténykedésükkel az ügyfélhitelek alig ötödét érték csak el.

Az új törvény az ún. egységes euró fizetési övezet (SEPA) keretrendszerébe illeszkedik bele, melynek lényege, hogy az unió a bankok számára egyetlen pénzforgalmi egységként működne, különbségtétel nélkül az egyes tagállamok között, rajtuk kívül és belül. Mindez az adminisztráció csökkenésével járna együtt, amely a becslések szerint akár a GDP 0.25 százalékának megfelelő költségcsökkenést is eredményezhetne. Az új rendszer a napilap szerint 2013 végén, 2014 elején indulhat el, bár vele kompatibilis utalásokat már több mint egy tucat hitelintézet tud végezni már most is.

Címkék: