Sokba kerülhet a devizahitelek forintosítása!

Pénzcentrum2009. március 16. 09:15

A devizahitelek forinthitelre átváltása nem oldható meg csak állami kötelezettségvállalással - mondta Veres János pénzügyminiszter szombaton.

Veres szerint a magyar állam jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy ennek a kérdésnek a 100 %-át a saját maga terheként vigye tovább, bár a minisztériumnál kalkulációkat készítenek arra vonatkozóan, hogy mekkora költséggel járna a hitelek átváltása. A deviza alapú lakossági jelzáloghitelek értéke körülbelül 2600 milliárd forint, ha ehhez még hozzászámolják a szabad felhasználású hiteleket is, akkor nagyjából 5000 milliárd forintról van szó.

Az egyik a kormány számára előkészített szakértői dokumentumból az derül ki, hogy piaci árfolyamon a devizahitelek forintosításának költsége éves szinten akár 263 milliárd forint többletkiadást is jelenthetne. Ha a lakosság törlesztőrészleteinek emelkedését 30 %-ban maximálnák, akkor a többletteher negyedét fizetné a lakosság, az állam és a bank együtt pedig - a hitel futamideje alatt - évente hozzávetőleg 200 milliárd forintot.

Címkék: