A K&H Bank és a 402 forintos elméleti euró árfolyam!

Pénzcentrum2009. március 16. 09:30

Az árfolyamok változásának könnyebb megítélése érdekében a K&H Bank készített egy érdekes kalkulációt. A bank két ügyfél példáján keresztül próbálja bemutatni, hogy a forint- és a devizahitelek törlesztőrészlete mekkora elméleti árfolyamszint mellett lenne azonos.

A táblázatok arról nyújtanak információt, hogy ha két ügyfél ugyanabban az időpontban ugyanolyan összegű lakáscélú hitelt vett fel azonos futamidőre, akkor a különböző folyósításkor érvényes devizaárfolyamok mellett milyen elméleti árfolyamszint esetén lenne azonos a forintban fizetendő havi törlesztőrészletük.

A táblázat alapján amennyiben egy euró alapú hitel esetén 280 forintos árfolyam mellett került sor a folyósításra, az euró alapú devizahitellel rendelkező ügyfélnek 402 forintos euró árfolyam mellett kellene ugyanakkora összegű törlesztést teljesítenie forintban, mint a forinthitellel rendelkező ügyfélnek.

Az átlagosan 160 forintos árfolyamon eladósodott frankhiteleseknek 255 forintos CHF árfolyam mellett lenne akkora a havi részlete, mintha forinthitelt vettek volna fel. Aki mégis a devizahitel forinthitelre történő átváltása mellett dönt, annak azzal is számolni kell, hogy a váltást követően a megnövekedett tőketartozás miatt az ingatlan már nem biztos, hogy elegendő fedezetet nyújt a hitelhez.

Címkék: