Egyoldalú módosítások: a mikro-vállalkozásokra is kiterjesztik a tilalmat!

Pénzcentrum2009. március 12. 09:00

Több ponton is tovább szigorították a pénzügyi intézmények szerződésmódosítását szabályozó törvényjavaslatot. A költségvetési bizottság az általa tegnap elfogadott egyik módosítóban az egyoldalú, az ügyfél számára hátrányos szerződésmódosítás korlátozását a lakossági ügyfelek mellett kiterjeszti a mikro-vállalkozásokra is.

Ebbe a kategóriába olyan cégek tartoznak, amelyeknél a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a 10 főt, az éves árbevétel felső határa pedig 2 millió euró. További jelentős megkötés, hogy a rendelkezések a már élő szerződésekre is vonatkoznának. A hitelintézeti törvénynek az egyoldalú módosítás tilalmával kiegészített rendelkezései a 120 napos hatályba lépést megelőzően csak a jelzálog-hitelintézetek által nyújtott fedezett kölcsönökre nem vonatkoznak.

Változás még, hogy a magánszeméllyel vagy mikro-vállalkozással kötött kölcsön-, illetve pénzügyi lízingszerződés módosításáról legkésőbb a módosítás hatálybalépésekor a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét is tájékoztatni kell. Amennyiben a PSZÁF a rendelkezések megszegését tapasztalja, soron kívül intézkedhet, végzését pedig hirdetmény útján saját honlapján is közölheti. A felügyeleti döntés ellen a bizottság kiegészítő ajánlása szerint fellebbezésnek helye nincs.

A benyújtott törvényjavaslat szerint a szerződés egyoldalúan nem módosítható új díj bevezetésével. Ez a szabály azonban a költségvetési bizottság szerint megkerülhető az új díj költséggé történő átnevezésével, ezért a javaslatot kiegészítik azzal, hogy a szerződést nem lehet módosítani új költség bevezetésével sem. A javaslat egységesen 60 napos határidőt ad a hirdetményi és a postai úton való tájékoztatásra. A törvény az új szerződésekre a kihirdetését követő 30. napon lépne életbe.

Címkék: