Ráfizethetünk, ha külföldi ATM-et használunk

Pénzcentrum2009. március 3. 11:00

Külföldi utazás tervezésénél jobb, ha szánunk egy kis időt arra, hogy utánanézzünk, mennyibe is kerül más országban levő bankautomatából pénzt kivenni. Az ilyen tranzakciók ugyanis egyre drágábbak.

A bankok mindent megtesznek azért, hogy pénzünk a számlán maradjon, és egyre többet számítanak fel a készpénzhasználatért.

A világ egyik legnagyobb pénzintézete, a 40 országban jelen lévő és 5300 bankautomatával rendelkező Wachovia bank például a korábbi 2-ről 3 százalékra növelte a pénzkivétel díját. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felvett összegnek eddig 2, ezen túl pedig 3 százalékát fizetjük a banknak a készpénzfelvételért.

A Wachovia szerint a díjnöveléssel a nemzetközi trendeket követik. A magas díjakkal elsősorban a mi bankunk és a külföldi pénzintézet közötti kapcsolatot fizetjük meg.
Az utazóknak érdemes tájékozódni az alternatívákról indulás előtt: ma már különféle más, jóval olcsóbb megoldások léteznek a nemzetközi pénzkivételre.

Ha tehetjük, fizessünk bankkártyával -ez általában ingyenes-, a csekk befizetés helyett pedig használjuk az internetes banki átutalást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor ha hosszú távon maradunk külföldön, fontoljuk meg egy ottani bankszámla nyitását. Érdeklődjünk magyarországi bankunknál, hogy létezik-e partnercége az adott országban, így akár különféle kedvezményeket is kaphatunk az új számla nyitásánál.

Ezzel együtt a szakértők azt tanácsolják a külföldön tartózkodóknak, mindig tartsanak maguknál olyan készpénztartalékot, amit egy esetleges vészhelyzet esetén tudnak felhasználni.

Címkék: