Folyószámlahitel: figyeljünk a kamatra, a THM-re

Világgazdaság2009. március 3. 08:15

Egyre gyakrabban használják a magyar háztartások a bankok által felkínált folyószámlahiteleket: január végén már meghaladta a 375 milliárd forintot a nálunk lévő állomány, ez majd' 70 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál, a 2006-os év végi összegnek pedig a duplája.

Ez a hitelkonstrukció az egyik legkönnyebben hozzáférhető, hiszen többnyire forintban nyújtott hitelről van szó, és a bankok tulajdonképpen csak a számlára érkező rendszeres jóváírásokat figyelik a bírálat során.

Úgy tűnik, a hitelbírálati standardok nem szigorodtak az elmúlt hónapokban, van olyan hitelintézet is, amely már havi 30 ezer forintos utalás mellett is megoldja a keret beállítását. Az adható limitnél a legtöbb bank a rendszeres jóváírások átlagának maximum a kétszereséig, és legfeljebb 500 ezer forintig hajlandó elmenni.

Az MNB adatai szerint ezeket a forintalapú kölcsönöket januárban már 24,56 százalékos átlagos kamat mellett kínálták a pénzintézetek, ez 4 százalékkal magasabb a két évvel korábbi átlagnál. Az elmúlt hónapok áremelése ugyanakkor több piaci szereplőnél is 30 százalék feletti THM- et eredményez.

Címkék: