Tüntetnek a Provident ellen: védekezik a társaság!

Pénzcentrum2009. január 30. 08:30

Már a kormányzat is felismerte, hogy szükség van az uzsorakölcsönök megregulázására, így annak fogalmát szeretné bevezetni a büntetőtörvénykönyvbe, addig azonban marad a lakosság megfelelő tájékoztatása. A legálisan működő "uzsorások" ellen már tűntetés is szerveződik - írja a Világgazdaság.

A borsodi rendőrség rajzos-képregényes naptárral igyekszik a felhívni a lakosság figyelmét az uzsorakölcsönök veszélyeire. A legálisan működő, több száz százalékos THM mellett gyorskölcsönt nyújtó társaságok közül a Provident, illetve az Athlon Pénzügyi Zrt. a legismertebbek, előbbi ellen Drávapiski polgármestere például tűntetést is szervez.

Erre a társaság úgy reagált: szerintük a feleknek nem az utcán, hanem tárgyalóasztal mögött kellene megállapodásra jutniuk, főként, hogy szerintük a támadóik nem is ismerik működésüket.

Közös a két társaságban, hogy mindkettő rövid lejáratra, kis összegeket ad kölcsön, melynek törlesztő részleteit hetente szedik be az ügynökök, az adós lakásán felkeresve.

A több száz százalékos THM-ekről az a véleményük, hogy azokat nem lehet összehasonlítani egy éven túli lejáratú hitel hiteldíj mutatójával, hiszen 300-400 százalék nem azt jelenti, hogy 3-4-szeresét kellene az összegnek visszafizetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy 200 ezer forintos kölcsön törlesztője például hetente 6800 forint, méghozzá 54 héten át. A magas díjak okaiként a kényelmi szolgáltatásokat említik a cégek: az ügynökök házhoz mennek, nem kell bonyolult adminisztrációs procedúrákban részt venni, stb.

A cég elmondása szerint ügyfélkörül meglehetősen széles, mindenféle társadalmi réteg képviselteti magát, tehát nem a kifejezetten hátrányos helyzetűek keresik fel őket. Ennek ellenére a problémás kölcsönök aránya mégis magasabb a Providentnél, mint nagy bankoknál.

Címkék:
büntetőtörvénykönyv,