Te kihez fordulnál anyagi segítségért, ha rászorulnál?

Pénzcentrum2009. január 28. 14:00

A válság következtében világszerte emberek százezrei veszítik el állásaikat, csúsznak le a vagyoni létrán, miközben képtelenek hiteleiket törleszteni, így sorban állnak az árverésre váró házak is. Vajon szülőkön kívül ki hajlandó még segíteni ilyen helyzetben?

A jelenlegi vérzivataros időkben talán már mindenki elgondolkodott különféle vészforgatókönyveken, hogy kihez tudna fordulni segítségért, ha nagyon megszorulna. A legtöbben ilyenkor a családra, idősebb rokonokra, szülőkre támaszkodnának, a szomszédokra valószínű kevesen gondolnak.

Nagy-Britanniában, ahol az elmúlt egy évben rekord mennyiségű ház került elárverezésre, és a kormány különféle ügyfélmentő csomagokon dolgozik, kiderült, hogy a lakóközösségek igenis érzékenyek a szomszédok problémáira, és akár anyagi segítséget is hajlandók nyújtani.

A Foresters Friendly Society felmérése alapján minden ötödik brit hajlandó lenne akár 1000 fontot (307 ezer forint) is kölcsönadni megszorult szomszédjának, hogy megmeneküljön az árveréstől, míg a válaszolók negyede beszállna 25 fonttal (7600 forint) egy olyan alap létrehozásába, amely rászoruló családokat támogatna.

A kétezer megkérdezett közül azonban csak mindössze 1 százalék gondolta úgy, hogy szorult helyzetben szomszédjától kérne segítséget, a 35 év alattiak nyolcvan százaléka inkább szülői segítséget kérne, de még a negyvenöt év felettiek közel fele is így tenne.

Címkék: