Górcső alatt a pénzügyi szolgáltatók: véget ért a Csillagszóró II. ellenőrzési akció!

Pénzcentrum2009. január 9. 10:45

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2008. november 20. és 2009. január 4. között, a Csillagszóró II. téli fogyasztóvédelmi ellenőrzési program keretében összesen 37 ellenőrzést végzett. A vizsgálatok során a Felügyelet nem talált jelentős szabálytalanságot, az elkövetett kisebb vétségek pedig a pénzügyi szolgáltatók helyi értékesítőihez voltak köthetők.

A Csillagszóró II. téli fogyasztóvédelmi ellenőrzési program egyik kiemelt részét képezte a pénzügyi szolgáltatások, az áruhiteltermékek fokozott figyelemmel kísérése. A Felügyelet a helyszíni ellenőrzések mellett megelőző-figyelemfelhívó, sajtófigyelési akciót végzett.


A Felügyelet ellenőrizte, hogy a nyomtatott sajtóban, a televízióban, illetve az interneten a jogszabályi előírásoknak megfelelően jelennek-e meg a reklámhirdetések az akciós áruhitelekről. A Felügyelet 25 ellenőrzésből 4 esetben talált nem az elvárásoknak, illetve a jogszabályoknak megfelelő pénzügyi szolgáltatói tájékoztatást. A Felügyelet 9 pénzügyi vállalkozás esetében megvizsgálta a 0% THM-es akciós áruhitel konstrukciót is, ahol ténylegesen fennállt az ingyenesség, szabálysértés nem történt.


A Felügyelet külön vezetői körlevélben hívta fel az áruhitelezéssel, gyorskölcsön nyújtással foglalkozó bankok, pénzügyi vállalkozások figyelmét arra, hogy ne buzdítsák a fogyasztókat anyagi lehetőségeiket meghaladó, felelőtlen hitelfelvételre, és kiemelten vizsgálják ügyfeleik hitelképességét. Emellett, a Felügyelet a fogyasztóknak szóló felhívást tett közzé honlapján, hogy megfontoltan költekezzenek az ünnepek előtt és ne sodorják magukat túlzott adósságokba. A lakosság áruhitel-felvétele kb. 20%-os csökkenést mutat az elmúlt egy év adataival összehasonlítva. Az elutasított hitelkérelmek száma ugyanakkor csak néhány százalékkal emelkedett egy év viszonylatában.

A Felügyelet helyszíni ellenőrzései elsősorban a bevásárlóközpontokban próbavásárlással történtek. 10 áruhitelezési ponton mindössze egy helyen nem volt szakszerű és teljes körű a fogyasztó tájékoztatása. A Felügyelet rendben találta az áruhitelpiacon meghatározó szerepet betöltő és ellenőrzött 2 bank áruhitel nyújtási gyakorlatát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Felügyelet a hiányosságok megszüntetése érdekében megtette a szükséges intézkedéseket, felszólította az érintett pénzügyi szolgáltatókat a szabályok betartására.

Címkék: