Mindenki menekül a svájci franktól

Pénzcentrum2009. január 5. 08:45

A személyi hitelek drasztikus drágulásának köszönhetően összességében nőtt a háztartások által felvett hitelek átlagos hitelköltség mutatója novemberben. Az új svájci frank hitelek aránya jelentősen csökkent, a keletkezett űrt az euróhitelek töltötték ki - írta a Napi Gazdaság a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján.


A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású személyi forinthitel 5,45 százalékponttal, míg a gépjármű-vásárlási hitelek 8,57 százalékponttal drágultak - nem csoda, hogy a kereslet irántuk szinte a nullára esett vissza. A hasonló svájcifrank-alapú termékek ára ugyanakkor 1,52, illetve 0,36 százalékponttal nőtt, ám a szűkülő kínálatnak és a bizonytalan gazdasági helyzetnek köszönhetően csökkent irántuk a kereslet. Ezzel szemben az euróalapú személyi hitel ára 0,13 százalékponttal olcsóbb lett.
Az euro lakáshitelek esetében a szezonálisan nem igazított új szerződések összege közel kilencszeresére növekedett novemberben. A háztartások hitelezésén belül a másik jelentősebb mozgás az új svájci frank szabad felhasználású hitelszerződések értékének csökkenése és az eurohitelek értékének több mint nyolcszoros növekedése volt.

Címkék: