Tarol a neten a szlovén palántásnéni trükkje: Borbás Marcsi is így neveli a tökéletes salátát

Pais-Horváth Szilvia2025. május 14. 14:15

Borbás Marcsi elárulta a „szlovén palántás néni” titkát, amelynek segítségével a római saláta tömör és gyönyörű, akár a bolti változat. De miért érdemes rendszeresen fogyasztani ezt a tápanyagokban gazdag zöldséget? Cikkünkben nemcsak a saláta előnyeit, hanem számos ínycsiklandó receptet is bemutatunk, hogy a római saláta mindenki asztalán ott lehessen.

Egy praktikus és látványos kertészeti trükköt osztott meg az Őrségben élő, és kertészkedő Borbás Marcsi saját Facebook-oldalán, amit a szlovén „palántás nénitől” tanult. Ahogy a videóban elmesélte, évek óta eddig hiába termesztette a római salátát, az sosem lett olyan szép, és tömör torzsájú, mint a boltokban kaphatók. Most viszont, "a szlovén palántás néniek hála", rájött a titokra, és gyorsan meg is osztotta követőivel!

A megoldás egyszerű: egy nagy befőttesgumira lesz szükség. Ha a római saláta leveleit óvatosan összefogjuk, és lazán átfogjuk a gumival, akkor a belső levelek világosabbak, zsengébbek lesznek, és gyönyörű torzsát nevel a növény. Borbás Marcsi viszont arra is figyelmeztetett, fontos, hogy ne túl szorosan fogjuk össze a leveleket – a saláta tetején maradjon egy kis rés, hogy a levegő járhasson. Ez a kis trükk segíti elő, hogy a saláta zömök, ropogós és látványra is szép legyen. Ez az egyszerű, de hatékony módszer bárki számára elérhető, és igazán látványos eredményt hozhat a kiskertben nevelt római salátáknál. 

Ha már római saláta, lássuk csak, mit érdemes tudni róla? Miért is fogyasszuk!

A római saláta az egyik legkiválóbb választás a tavaszi és nyári időszak frissítő salátái közül. Általában tavasszal és kora nyáron kerül sor a termesztésére. Vastag, ropogós leveleinek köszönhetően rendkívül frissítő hatású. Kimagasló hőtűrő képességgel rendelkezik, és rendkívül gazdag vitaminokban (C-, K- és A-vitamin), illetve ásványi anyagokban (például folsav, kalcium, kálium, foszfor és vas).

A római saláta tehát jelentős mennyiségű kalciumot, magnéziumot, vasat és káliumot tartalmaz – ezek pedig elengedhetetlenek az egészséges csontozat, izomműködés és az idegrendszer megfelelő működése szempontjából. Antioxidáns tartalma miatt kiváló energetizáló és gyulladáscsökkentő hatású. Anyagcsere-serkentő hatása szintén kiemelkedő, köszönhetően a magas rosttartalomnak. Segít a szervezet méregtelenítésében, gyorsítja a méreganyagok kiürülését, és kifejezetten ajánlott fogyókúrázóknak is.

Nem csak nyersen isteni, hozunk is pár tippet arra, hogyan készítsük el!

A római saláta alacsony kalóriatartalmú, mégis rendkívül gazdag tápanyagokban. Leggyakrabban nyersen fogyasztjuk – kiváló szendvicsekbe, burgerekbe –, de számos más módon is elkészíthető. Mutatunk is néhány remek ötletet:

Klasszikus Cézár-saláta: A salátaleveleket apróra vágva keverjük össze Caesar-öntettel, reszelt parmezánnal, pirított kenyérkockákkal és akár csirkemellel vagy garnélával.

Zöldsaláta-alapként: Egyszerűen felvágva ideális alap más zöldségekkel, például paradicsommal, uborkával, hagymával kombinálva.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Töltött római saláta: A levelek kiválóan alkalmasak töltésre, például darált hússal, rizzsel, zöldségekkel.

Taco vagy wrap alapként: Hajlítható levelei miatt jól használhatóak húsos vagy vegetáriánus töltelékek csomagolására.

Grillezve vagy pirítva: Egy kis olívaolajjal és fűszerezéssel különleges ízvilágot kaphat.

Hidegtálakhoz: Húsokkal, sajtokkal és más zöldségekkel kombinálva is kiváló választás.

Levesekhez, pörköltekhez: Egyes receptek a római salátát levesekbe vagy pörköltbe is ajánlják, különleges állagot és ízt adva az ételnek.

Címkék:
praktikák, hellovidék, palántázás, hobbikertész,