Tarol a neten a szlovén palántásnéni trükkje: Borbás Marcsi is így neveli a tökéletes salátát

Pais-Horváth Szilvia2025. május 14. 14:15

Borbás Marcsi elárulta a „szlovén palántás néni” titkát, amelynek segítségével a római saláta tömör és gyönyörű, akár a bolti változat. De miért érdemes rendszeresen fogyasztani ezt a tápanyagokban gazdag zöldséget? Cikkünkben nemcsak a saláta előnyeit, hanem számos ínycsiklandó receptet is bemutatunk, hogy a római saláta mindenki asztalán ott lehessen.

Egy praktikus és látványos kertészeti trükköt osztott meg az Őrségben élő, és kertészkedő Borbás Marcsi saját Facebook-oldalán, amit a szlovén „palántás nénitől” tanult. Ahogy a videóban elmesélte, évek óta eddig hiába termesztette a római salátát, az sosem lett olyan szép, és tömör torzsájú, mint a boltokban kaphatók. Most viszont, "a szlovén palántás néniek hála", rájött a titokra, és gyorsan meg is osztotta követőivel!

A megoldás egyszerű: egy nagy befőttesgumira lesz szükség. Ha a római saláta leveleit óvatosan összefogjuk, és lazán átfogjuk a gumival, akkor a belső levelek világosabbak, zsengébbek lesznek, és gyönyörű torzsát nevel a növény. Borbás Marcsi viszont arra is figyelmeztetett, fontos, hogy ne túl szorosan fogjuk össze a leveleket – a saláta tetején maradjon egy kis rés, hogy a levegő járhasson. Ez a kis trükk segíti elő, hogy a saláta zömök, ropogós és látványra is szép legyen. Ez az egyszerű, de hatékony módszer bárki számára elérhető, és igazán látványos eredményt hozhat a kiskertben nevelt római salátáknál. 

Ha már római saláta, lássuk csak, mit érdemes tudni róla? Miért is fogyasszuk!

A római saláta az egyik legkiválóbb választás a tavaszi és nyári időszak frissítő salátái közül. Általában tavasszal és kora nyáron kerül sor a termesztésére. Vastag, ropogós leveleinek köszönhetően rendkívül frissítő hatású. Kimagasló hőtűrő képességgel rendelkezik, és rendkívül gazdag vitaminokban (C-, K- és A-vitamin), illetve ásványi anyagokban (például folsav, kalcium, kálium, foszfor és vas).

A római saláta tehát jelentős mennyiségű kalciumot, magnéziumot, vasat és káliumot tartalmaz – ezek pedig elengedhetetlenek az egészséges csontozat, izomműködés és az idegrendszer megfelelő működése szempontjából. Antioxidáns tartalma miatt kiváló energetizáló és gyulladáscsökkentő hatású. Anyagcsere-serkentő hatása szintén kiemelkedő, köszönhetően a magas rosttartalomnak. Segít a szervezet méregtelenítésében, gyorsítja a méreganyagok kiürülését, és kifejezetten ajánlott fogyókúrázóknak is.

Nem csak nyersen isteni, hozunk is pár tippet arra, hogyan készítsük el!

A római saláta alacsony kalóriatartalmú, mégis rendkívül gazdag tápanyagokban. Leggyakrabban nyersen fogyasztjuk – kiváló szendvicsekbe, burgerekbe –, de számos más módon is elkészíthető. Mutatunk is néhány remek ötletet:

Klasszikus Cézár-saláta: A salátaleveleket apróra vágva keverjük össze Caesar-öntettel, reszelt parmezánnal, pirított kenyérkockákkal és akár csirkemellel vagy garnélával.

Zöldsaláta-alapként: Egyszerűen felvágva ideális alap más zöldségekkel, például paradicsommal, uborkával, hagymával kombinálva.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Töltött római saláta: A levelek kiválóan alkalmasak töltésre, például darált hússal, rizzsel, zöldségekkel.

Taco vagy wrap alapként: Hajlítható levelei miatt jól használhatóak húsos vagy vegetáriánus töltelékek csomagolására.

Grillezve vagy pirítva: Egy kis olívaolajjal és fűszerezéssel különleges ízvilágot kaphat.

Hidegtálakhoz: Húsokkal, sajtokkal és más zöldségekkel kombinálva is kiváló választás.

Levesekhez, pörköltekhez: Egyes receptek a római salátát levesekbe vagy pörköltbe is ajánlják, különleges állagot és ízt adva az ételnek.

Címkék:
praktikák, hellovidék, palántázás, hobbikertész,