Itt a fordulat: újra blokkolhatják a magyaroknak szánt uniós pénzeket

Pénzcentrum2024. március 12. 19:15

Az Európai Parlament az Európai Unió Bírósága elé viszi az Európai Bizottságot a Magyarországnak felszabadított 10,2 milliárd eurós kifizetés miatt.

Az Európai Parlament az Európai Unió Bírósága elé viszi az Európai Bizottságot a Magyarországnak felszabadított 10,2 milliárd eurós kifizetés miatt - árulták el a Politico hírlevelének a döntésben érintett személyek. Eszerint az Európai Parlament jogi szakbizottsága állítólag hétfőn este zárt ajtók mögött 16 támogató, és mindössze egyetlen ellenző szavazat (szélsőjobb képviselő) mellett, nulla tartózkodással kimondta azt a súlyos állítást, hogy az Európai Bizottság tavaly karácsony előtt megalapozatlanul szabadított fel 10,2 milliárd eurót a Magyarországnak járó 21,7 milliárd eurós kohéziós keretből, és így nem járt el felelősen az uniós adófizetők pénzével.

Ezt amiatt tette meg akkor a Bizottság, mert értekelése szerint Magyarország addigra teljesítette az igazságszolgáltatási horizontális feljogosító feltételt a karácsony előtt elfogadott törvénymódosítással, és így minden olyan kohéziós forrás felszabadult, amit egyéb ügyek nem blokkoltak.

A lapnak nyilatkozott Daniel Freund európai parlamenti képviselő, aki úgy foglalta össze a helyzetet:

Úgy gondoljuk, hogy van egy egyértelmű ügyünk, mivel a Bizottság ellentmondásba keveredett azzal kapcsolatban, hogy Magyarország tiszteletben tartja-e a jogállamiságot.

A potenciális perre, annak várható kifutására utalva a képviselő rámutatott: "Az EU Bírósága mindig is kiállt a bíróságok függetlensége mellett". Hozzátette: az EP szakbizottságának lépése "jelzés a Bizottság elnöke számára, hogy a jogállamiságot nem lehet elcserélni az Orbánnal való alkura".

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lap végül rámutatott: egyelőre nincs esetjog arra, hogy a 2021-2027-es uniós felzárkóztatási ciklus forrásfelhasználási jogszabályát (CPR) pontosan hogyan kell alkalmazni, és ennek során milyen mozgástere van a Bizottságnak a források kiutalásával, felfüggesztésével kapcsolatban. Azt viszont megjegyzik: az uniós bíróság mindig is kiállt a bíróságok függetlensége mellett azért, hogy az EU alapjait fenntartsa.

 

Címkék:
per, unió, európai unió, gazdaság, jog, kifizetés, bizottság,