Színt vallott az Erste: kegyetlen támadás alatt állnak a magyar ügyfelek, így menekült meg rengeteg pénz

Pénzcentrum2024. március 5. 10:39

Az Erste Bank 2023. évi eredményeiről a bank vezetői számoltak be a pénzintézet sajtótájékoztatóján, melyen a Pénzcentrum is részt vett. Az eseményen elhangzott, hogy a bank adózás utáni eredménye tavaly 115 milliárd forint volt. A digitalizáció szempontjából kifejezetten kedvező adatnak tűnik, hogy tavaly az Erste termékeladásainak már a 47 százaléka digitális csatornákon történt. Az online csalásokkal kapcsolatban elhangzott, hogy mintegy 28 ezer esetben közel 11,8 milliárd forintnyi csalást sikerült elhárítania a banknak.

Az Erste 2023-as eredményeiről Jelasity Radován elnök-vezérigazgató, Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese, és Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, a vállalati és pénzügyi piacok üzletág vezetője számolt be a bank sajtótájékoztatóján.

Az egyedi tételekkel együtt 115 milliárd forintnyi adózás utáni eredménnyel zárta 2023-at az Erste Bank

- kezdte előadását Jelasity Radován elnök-vezérigazgató. A működési bevétel 39 százalékkal magasabb 2022-höz viszonyítva - az emelkedés hátterében a díj- és jutalékbevételek közel 12 százalékos növekedése mellett a támogatott hitelek átértékelődése áll. Utóbbi esetében elhangzott, hogy a kamatkörnyezet jelentős változása miatt 2022-ben csökkentette (-21 milliárd), míg 2023-ban jelentősen növelte (+43 milliárd) a működési bevételeket. A működési költségek 7 százalékkal emelkedtek, főleg a személyi jellegű költségnövekedés következtében.

A működési eredmény a másfélszeresére nőtt, ennek eredményeként a költség/bevétel aráy 33,5 százalékra csökkent. A bank adózás utáni eredménye több mint 61 milliárd forinttal javult.

A hitel- és kötvényállomány 1 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, az új kihelyezés 41 százalékkal csökkent tavaly. A vállalati hitelek kihelyezése 52 százalékkal, míg a lakossági hiteleké 26 százalékkal csökkent 2023-ban az egy évvel korábbihoz képest.

Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese az előzőekhez hozzátette, hogy a jelzálog- és babaváró hitel piacán jelentős volt a zsugorodás, míg a személyi kölcsönök nagyjából a 2022-es szinten maradtak. A jelzáloghitelek folyósítása 115-ről 62 milliárdra, a babaváróé 68 milliárdról 47 milliárdra csökkent. Személyi kölcsönből 2022-ben 64 milliárd forintot folyósítottak, míg tavaly 66 milliárd forintot.

A mikrohitelek piaca ezzel szemben bővült, az új folyósítás 24 milliárd forint volt, ami 23 százalékkal haladta meg a 2022-es szintet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Harmati László elárulta, hogy tavaly az összes termékeladásnak már a 47 százaléka történt digitálisan, ebből

  • bankszámla 16%,
  • értékpapír-számla 16%,
  • személyi kölcsön 46%,
  • hitelkártya 22%,
  • egyszeri befektetések 57%,
  • rendszeres befektetések 37%.

Harmati László előadásában az is elhangzott, hogy körülbelül 11,8 milliárd forintnyi csalástól védték meg az ügyfeleket - nagyjából ekkora értéket érintette a bank által kivédett csalások. Ez közel 28 ezer esetet jelent.

Emelkedett a kezelt lakossági ügyfélvagyon

Az Erste Csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon 5 500 milliárd felett van mostanra

- kezdte saját előadását Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, a vállalati és pénzügyi piacok üzletág vezetője. Ez 10 százalékos emelkedést jelent a lakossági ügyfélvagyon tekintetében.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Címkék:
eredmények, erste bank, sajtótájékoztató, jelasity radován, 2023,