Elismerte Nagy Márton: 7-8 év mire visszajövünk a Covid- és az energiaválságból

Pénzcentrum2024. március 4. 12:10

A következő két hétben a minisztérium bemutatja a versenyképességi csomagját - jelentette be Nagy Márton, nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szokásos, minden évben megrendezett Gazdasági Évnyitó rendezvényén.

A következő két hétben a minisztérium bemutatja a versenyképességi csomagját - jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szokásos, minden évben megrendezett Gazdasági Évnyitó rendezvényén. Egyúttal kijelentette, 7-8 év mire visszajövünk a Covid- (2020-21) és az energiaválságból (2022-23), szerinte a 2024-2026-os időszak a normalizálódás időszaka lesz.

A Covid idején mindkét gazdaságpolitika láb ösztönzőleg hatott, ezzel szemben az energiaválságban a kormány ösztönzött, a jegybank pedig restrktív volt - mondta. "Bele sem merek gondolni abba, hogy mi történt volna akkor, ha tavaly tartjuk az eredeti költségvetési hiánycélt" - fogalmazott a miniszter, aki elismerően szólt arról, hogy az ikerdeficit már nem fenyegeti az országot, az infláció lecsökkent, a munkahelyek megmaradtak, javultak a foglalkoztatotti számok. Úgy vélekedett, hogy a munkanélküliségi ráta átmeneti emelkedése örvendetes, egyre többen lépnek be az inaktívból az aktív státuszba, és most egyelőre ez történik, ami pozitív.

A magyar gazdaság 2023-as növekedése kapcsán elmismerte, hogy az az EU átlaga alatt volt. A 2024-es év legfontosabb gazdasági kihívásai szerinte a fogyasztás helyreállítása, a belgazdaság újraindítása, a magas exportaktivitás fenntartása, a munkaerőpiac aktivitásának növelése, valamint a hitelpiac helyreállítása lesz.

Ezt követően a tárcavezető bemutatta a kormány elmúlt időszakban tett intézkedéseit, amelyek többek között leszorították az inflációt. Megemlítette a lakossági fogyasztás kezdeti helyreállását, amit a kiskereskedelmi számok, turizmus adatai tükröznek. Kijelentette, a belgazdaság tekintetében nem tud sok pozitívumot mondani. "Ha azt kérdezzük meg a cégektől, hogy miből fognak beruházni, akkor a nagy részük azt mondja, saját tőkéből. Ez a magas kamat miatt és a magas saját forrás aránya miatt van" - magyarázta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nagy Márton elmondta azt is, hogy tavaly decemberben mind a jármű-, mind pedig az akkumulátorexport a negatív tartományba csúszott, vagyis év/év alapon csökkent. Az exportunkon belül 17%-ot képvisel a járműipar, 7%-ot pedig az akkumulátoripar - világított rá, hozzátéve: 10 milliárd eurónyi akkumulátort és annak alkatrészeit exportálunk éves szinten, aminek a fele Németországba megy. Amíg az USA és más országok erőteljesen támogatják az elektromos autóvásárlást, Németországban ezt megszüntették - vázolta az egyik lényeges kihívást Nagy Márton, aki elismerte: nem véletlen, hogy sürget egy összeurópai programot ezen a téren.

Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán

Címkék:
gazdaság, magyar, nagy márton, covid,