Megint beleállt a kormányba Matolcsy György: nagyon kemény kritikákat mondott a jegybankelnök

Pénzcentrum2024. február 29. 15:04

Inflációról, államadósságról és növekedési kilátásokról beszélt az MNB elnöke, de most sem hagyta ki, hogy oda ne szúrjon a kormány gazdaságpolitikájának.

Ma tartották a BÉT Legek díjátadót, amelyen többek között Matolcsy György jegybankelnök is megszólalt - írja tudósításában a Portfolio. Az elnök előadásában kitekintést nyújtott a jövő növekedésének potenciális motorjaival kapcsolatban. Szerinte a siker olyan területeken fog megérkezni a következő évtizedekben, mint a gyógyszeripar, az egészségipar, a kreatívipar, az adatfeldolgozás, az informatika, és a zöld átállás.

Matolcsy György azonban kiemelte, hogy a jövőbeli sikerek eléréséhez olyan politikai, társadalmi és gazdaságpolitikai környezetre van szükség, amely lehetővé is teszi a sikert. Matolcsy György értékelése szerint a kormány 2021 közepétől hibásan, jelentős gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre, és szakított az 2010-es évek gazdaságpolitikájával.

Az infláció megeszi a növekedést, az inflációt gerjeszti és fűti a költségvetési deficit, az államadósságot fűti a gazdaságpolitika és a költségvetési deficit. Nem szakadhat el jelentősen egy ország makrogazdasági helyzete a termelékenységi szintjétől és a versenyképességi szintjétől

- fogalmazott az MNB elnöke.

Matolcsy György szerint a fogyasztásorientált gazdaságpolitika kudarcra van ítélve, vissza kell térni a beruházásorientált gazdaságpolitikához. Ezután egy eddig soha nem látott kirohanás jött a kormány ellen.

A kormányzati döntések rejtve, burkoltan támadják a jegybank függetlenségét. Most amit a kormányzat tervez a jegybanki törvénnyel kapcsolatban, ami egy jelentős támadás lenne a jegybanki függetlenség ellen

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- mondta előadásában Matolcsy.

Máthé Zoltán, MTI/MTVA 

FRISSÍTÉS (18:06): Reagált a miniszterelnök

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen - reagált Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének kijelentéseire.

A Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár az MTI-nek elmondta: az MNB felügyelőbizottság hatáskörével kapcsolatos törvénymódosítást a kormány még nem tárgyalta.

Címkék:
mnb, kormány, matolcsy, gazdaság, matolcsy györgy, elnök, matolcsy gyorgy, mnb törvény,