Óriási bejelentés az OTP-től: 20 év után eladják a legendás bankot

Pénzcentrum2024. február 9. 14:45

A helyi piacon töltött 20 évet követően az OTP Csoport eladja az OTP Bank Romániát. A vevő a piacvezető román bank, a Banca Transilvania.

A mai napon az OTP Csoport kötelező érvényű megállapodást írt alá a Banca Transilvaniával (BT) az OTP Bank Romániában fennálló részesedésének értékesítéséről. A megállapodás értelmében az OTP Csoport eladja az OTP Bank Románia leányvállalatait is, ami a bank számára a teljes kivonulást eredményezi a román piacról. A tranzakció zárására várhatóan a következő hónapokban kerülhet sor, az illetékes pénzügyi- és versenyhatóságok jóváhagyásainak függvényében.  A vételár 347,5 millió euró.

Az OTP Bank márkanevet átmenetileg megtartják annak érdekében, hogy biztosítsák az egyesülés befejezéséig az ügyfelek és a munkatársak számára a zökkenőmentes átmenetet.  Továbbra is eleget tesznek az ügyfeleik felé vállalt kötelezettségeiknek, az ügyfeleiknek a tranzakcióval kapcsolatban semmiféle teendőjük sincs.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója elmondta:

A helyi bankunk hosszú utat tett meg az alatt a húsz év alatt, amíg Romániában működtünk. Jelentős organikus növekedést értünk el az elmúlt években, mindamellett világossá vált, hogy stratégiai növekedési céljainkat nem tudjuk elérni akvizíciók nélkül, márpedig az belátható jövőben kis esély mutatkozik egy lehetséges felvásárlásra. Biztos vagyok abban, hogy ügyfeleink továbbra is az elvárásaiknak megfelelő, magas színvonalú szolgáltatásokat fogják kapni, valamint továbbra is innovatív pénzügyi termékek közül választhatnak majd.  Szeretnék köszönetet mondani romániai munkatársainknak az elkötelezettségükért és odaadó munkájukért, ami annak a növekedésnek és magas színvonalú szolgáltatásnak az alapjául szolgált, amit eddig elértünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Piaci részesedésük 2,64% Romániában, a teljes eszközállomány tekintetében. Jelenleg közel 420 ezer lakossági és több mint 22 ezer vállalati/ kkv ügyfelük van, 1 800 munkavállalója és csaknem 100 fiókból álló hálózata.

Címkék:
bank, otp, gazdaság, román, bejelentés, eladás, otp bank, csoport,