Megjelent a rendelet: jöhet a megállapodás a budapesti mini-Dubajról

Népszava2024. január 31. 18:44

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet az úgynevezett budapesti Dubajról.

Az Orbán-kormány a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban felhatalmazta a külgazdasági és külügyminisztert az Egyesült Arab Emírségekkel kötendő megállapodás szövegének véglegesítésére – szúrta ki a Népszava. A kabinet kijelentette, hogy egyetért a gazdasági megállapodás szövegével, és elrendelte a törvénytervezet benyújtását az Országgyűlésnek.

A tervezet szerint a megállapodás egy gyakorlatilag felmondhatatlan gazdasági együttműködést eredményezne 15 évre, de a felek hat hónap felmondási határidőt állapítottak meg. A felmondás nem érintené a már megkezdett projekteket és kötelezettségvállalásokat. A Rákosrendezőn tervezett "mini-Dubaj" városnegyed 600 millió eurós közlekedési beruházást foglal magában, valamint az Egyesült Arab Emírségek vállal 5 milliárd euró beruházást. Az Orbán-kormány legalább 800 millió eurót biztosítana a projekt infrastruktúrájára.

A tervezet szerint az ingatlanfejlesztések 5 százalékos adókulccsal lennének értékesíthetőek, és az állam számos közcélú beruházást vállalna. A projekt kiemelt állami beruházássá válna, kivonva ezzel az általános építési szabályozás alól.

Címkék:
kormány, Orbán, tervezet, megállapodás, orbán viktor, dubaj, orbán kormány, egyesült arab emírségek,