Kiszivárgott: komoly pénzt bukhat a következő EU-csúcson Magyarország

Pénzcentrum2024. január 29. 08:44

Az uniós források elzárásával fenyegethetik meg Orbán Viktort a csütörtöki EU-csúcson, ha a magyar miniszterelnök továbbra sem hajlanó konstruktív együttműködésre az ukrajnai támogatások kapcsán. 

Az EU-s források elzárásával szorongathatják meg Orbán Viktort az EU-s állam- és kormányfők február 1-i brüsszeli rendkívüli csúcsértekezletén - a Financial Times szerint -, ha a magyar kormányfő nem hajlanó konstruktív együttműködésre az ukrajnai támogatások kapcsán.

Ismert, Orbán decemberben nem támogatta, hogy közös, 50 milliárd euró EU-s hitelből támogassák pénzzel Ukrajnát. Ugyan lehetőség lenne rá, hogy a tagállamok külön-külön folyamodjanak hitelhez a kérdésben, de ez megdrágítaná a folyamatot, és minden parlamentnek jóvá kell hagynia. A cikkből nem derül ki, hogy a javaslatot a Tanács terjesztette-e be, vagy egy tagállam.

Ugyanakkor nem minden uniós forrásról van döntési joga az állam- és kormányfőknek, csak a kohéziós alap pénzeiről születhet határozat, az újjáépítési alap forrásairól az Európai Bizottságnak van joga rendelkezni, ők pedig nemrégiben oldották ezt fel Magyarország részére.

Címlapkép: Fischer Zoltán, MTI/MTVA

Címkék:
Orbán, magyarország, európai unió, gazdaság, ukrajna, eu, orbán viktor, támogatások, orosz-ukrán háború,