Készülhet a komoly gázalku az oroszokkal: hogy fog ebből kijönni Magyarország?

Pénzcentrum2024. január 28. 12:05

Év végén lejár az ukrán gáztranzit-szerződés, ennek vennék elejét egy nagy volumenű gázalkuval: az európai gázvásárlók összefoghatnak, hogy egy konzorcium segítségével orosz gázt vásároljanak az orosz-ukrán határon. A tranzitdíjat ők fizetnék Ukrajnának, nem a Gazprom, ami jelenleg vagy fizet vagy nem.

Egy nagy volumenű gázalku formálódik az Európai Unió és Oroszország között, amihez Ukrajna kész asszisztálni - írja a Portfolio. Ugyanis az ukrán tranzitszerződés az év végén lejár, és kijevi nyilatkozatok szerint nem is hosszabbítanák meg. Ugyanakkor péntek este a szlovák tranzithálózat üzemeltetője kiadott egy közleményt, miszerint európai gázvásárlók összefoghatnak, hogy egy konzorcium segítségével orosz gázt vásároljanak az orosz-ukrán határon. Ezután Ukrajnának tranzitdíjat fizetne, hogy eljuttassa a gázt a vezetékhálózatán át az unióba. A jelenlegi rendszerben a tranzitdíjat a Gazprom fizeti - vagy éppen nem - Ukrajnának.

Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter és miniszterelnök-helyettes ennek kapcsán azt nyilatkozta, hogy ha az unió úgy kívánja, Moszkva kész tárgyalni az új konstrukcióról. Igaz, azt is hozzátette, hogy eddig nem látják ezt a szándékot.

Az orosz vezetékes gázszállítások az ukrajnai tranziton át évi mintegy 12-15 milliárd köbmétert tesznek ki, hónapok óta napi szinten jellemzően 42 millió köbmétert küld az orosz Gazprom Ukrajna felé tranzitgázként. Ha megszületne a megállapodás, az Magyarország számára azt jelentené, hogy a hosszú távú magyar-orosz gázszerződésekből a kisebb rész, az évi 1 milliárd köbméteres mennyiség szállítása is lehetséges lenne Ukrajnán át.

Címkék:
unió, magyarország, gazdaság, ukrajna, szerződés, oroszország, földgáz, ukrán, orosz, gazprom, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,