Mégsem blokkolja az ukrán EU-támogatásokat Magyarország? Szabad lehet az út több milliárd euró előtt

Pénzcentrum2024. január 27. 11:58

Nem ellenzi a magyar kormány, hogy 5 milliárd eurós uniós segélyalapot hozzanak létre Ukrajnának - blokkolni nem fogják, de fizetni sem terveznek bele német lapértesülések szerint.

A magyar kormány nem ellenzi egy új alap létrehozását Kijevnek, így van esély rá, hogy megállapodás születhet Ukrajna támogatásának ügyében a február 1-jei csúcson - írja a német Spiegel. A lap szerint Magyarország képviselői múlt szerdán, a vezető diplomaták zártkörű találkozóján bejelentették, hogy nem ellenzik egy újabb 5 milliárd eurós forrás létrehozását, a kormány pedig bár nem fizetne be ebbe a segélyezési alapba, de aktívan nem blokkolnák azt.

Orbán Viktor még a decemberi csúcstalálkozón vétózta meg az ukránoknak 2027-ig nyújtandó mintegy 50 milliárd eurós támogatásról szóló megállapodást, a Spiegel szerint azonban ebben az ügyben nem kizárólag a magyar miniszterelnök álláspontja az egyetlen probléma, vita van a katonai segélyek további finanszírozásával kapcsolatban is.

Frissítés! A külügyi szóvivő reakciója

Cikkünk megjelenése után Paczolay Máté külügyi szóvivő az alábbi reakciót adta ki a hírre reagálva:

Az álláspontunk világos - ahogy Szijjártó Péter hétfőn elmondta - Magyarország nem járul hozzá újabb uniós pénzek fegyverszállításokra való költéséhez és nem is vagyunk hajlandóak pénzügyi terheket viselni azért, mert mások fegyvereket akarnak küldeni Ukrajnába.

Címkék:
kormány, segély, magyarország, európai unió, gazdaság, ukrajna, ukrán, orosz-ukrán háború,