Megszavazta az Európai Parlament: ez egyre durvább lesz Magyarország ellen

Pénzcentrum2024. január 18. 18:02

A most elfogadott állásfoglalás egész pályás letámadás, a pénzek befagyasztásától a hetes cikken és a pereken át a tanácsi elnökség elvétele is benne van. Valódi következménye viszont nem nagyon lesz -írja a 24.hu. 

Megszavazta az Európai Parlament azt a határozati javaslatot, amely a magyar jogállam helyzetéről szól, és gyakorlatilag egészpályás politikai letámadást jelent a magyar kormánnyal szemben.

A javaslatra 345 képviselő igennel, 104 pedig nemmel szavazott, 29-en tartózkodtak.

A jelenlegi állásfoglalás főbb pontjai:

  • A parlament fenyegetést intézett az Európai Tanácshoz, hogy ne Orbán Viktor legyen 2024-ben az Európai Tanács ideiglenes elnöke.
  • Vizsgálják annak a lehetőségét, hogy pereljék be azt a bizottságot, amely a pénzeket hozzáférhetővé tette Magyarország számára.
  • Elítélik Orbán Viktort, mivel akadályozza az Ukrajnának nyújtandó támogatást.
  • Támogatják a bizottság döntését, miszerint nem javasolta a tagállamoknak a befagyasztott magyar pénzek feloldását.
  • Arra szólítják fel a bizottságot, hogy ne utalja át a Helyreállítási Alap pénzeit Magyarországnak, amíg a magyar kormány nem teljesíti a meghatározott reformokat.
  • Kérik, hogy kezeljék egyesítve a három különböző eljárást, amelyek blokkolták a Magyarországnak járó pénzeket, és csak akkor kapjon az uniós forrásokból a magyar kormány, ha minden probléma megoldódik.
  • Felszólítják a bizottságot és a tanácsot, hogy indítsák el a hetes cikk szerinti eljárás azt a részét, amely valóban felfüggesztheti a magyar kormány szavazati jogát a tanácsban.

Az Európai Parlament csupán társjogalkotó az Európai Bizottsággal, önállóan nem kezdeményezhet jogszabályokat. Bizonyos esetekben azonban súlya van a végrehajtott intézkedéseiknek. Ilyen példa lehet a bizalmatlansági indítvány, amely lehetőséget biztosít a parlamentnek az Európai Bizottság leváltására. Hiányában az önálló kezdeményezési lehetőségnek, a parlament főként állásfoglalásokat és határozati javaslatokat fogad el, mint amilyeneket most elfogadott.

Címkék:
kormány, európai parlament, Orbán, európa, európai unió, európai bizottság, gazdaság, parlament, bizottság,