Mi történhetett? Egyszerűen eltűntek egyes valuták a magyar pénzváltókból

Pénzcentrum/Portfolio2024. január 10. 20:31

„Érdeklődnék, tudnak-e valamit arról, hogy országszerte megannyi váltónál-banknál nem lehet norvég-dán-svéd koronát váltani? Többekkel beszéltem, némelyek több mint húsz éve a szakmában vannak, sose volt ilyen, és senki nem tudja a konkrét okát” – vetett fel egy problémát a Portolio egyik olvasója. Az oldal elmélyedt annak a hírnek az ellenőrzésében, hogy valóban igaz-e, és ha igen, mi lehet a háttérben. Nagy részben megerősíthető a hír, és nem egy új problémáról van szó; a skandináv jegybankok már értesültek róla. Fontos megemlíteni, hogy ez a jelenség nem kifejezetten magyar sajátosság. Az okokat tekintve három különböző tényező azonosítható, ami mögötte állhat.

A kérdés hátterében az áll, hogy a skandináv országokba látogatók közül kevesen hordoznak magukkal nagy mennyiségű készpénzt, különösen az eurót nem elfogadó országokban. Ennek megfelelően a magyar interneten kevés információ található arról, hogy norvég, dán és svéd koronát lehet-e szerezni a hazai bankokban vagy pénzváltóknál.

Öt pénzváltót keresett meg a lap, és megkérdeztük, igaz-e a hír, valamint kapható-e náluk valamelyik ezek közül. A felmérésből kiderült, hogy:

  • Két vidéki pénzváltó egyikkel sem rendelkezett a három valuta közül (illetve csak nagyon kis mennyiségben, ami nem fedte le a nagyjából félmillió forintos igényt).
  • Egy fővárosi pénzváltónál csak a svéd korona volt elérhető.
    Két fővárosi pénzváltó mindhárom valutát kínálta, de fontos volt számukra visszakérdezni, hogy milyen értékben lenne szükségünk rájuk.
  • Az egyik pénzváltó vezetője elárulta, hogy banktól és ügyfelektől szerezhetik be ezeket a valutákat. Az előbbi csatorna azonban már egy ideje nem működik, viszont a pénzváltó irodákba betérő ügyfelek (főleg skandináv turisták) még mindig hoznak annyi koronát, hogy kielégítsék a keresletet. Egyesek szerint a dán korona az egész országban nem elérhető készpénz formájában, de mások cáfolták ezt az állítást.

Összességében tehát megállapítható, hogy lehet hozzájutni norvég, dán és svéd koronához Magyarországon készpénz formájában, azonban a keresés függ az adott régiótól. A vidéki területeken valószínűleg több erőfeszítés szükséges, míg a fővárosban, különösen a turisták által gyakran látogatott területeken könnyebben beszerezhetők a skandináv koronák.

A korona hiány okai lehetnek:

  • nem ítélik elégségesnek más országok, többek között eurózónabeli és EU-s tagállamok pénzmosás elleni jogszabályait és/vagy gyakorlatát;
  • az alacsony készpénztranzakciók aránya;
  • illetve az, hogy javában zajlik immár évek óta a CBDC, vagyis a digitális jegybankpénz bevezetésének a vizsgálata. 
Címkék:
készpénz, gazdaság, valuta, pénzváltás, pénzváltó, magyar, svédország, dánia, turisták, skandináv, korona, skandináv országok, dán korona,