Kőkemény üzenetet küldött Joe Biden: Putyin elbukott

Pénzcentrum2023. december 13. 09:03

Putyin elbukott. Nem sikerült uralma alá hajtania Ukrajnát - mondta Joe Biden. Az amerikai elnök szerint mindez a katonai támogatásoknak is köszönhető, amelyek folyósítása egyre nehezebb az amerikai belpolitikai helyzet miatt.

Találkozott, majd közös sajtótájékoztatót tartott Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Biden szerint már az is győzelemnek számít, hogy Ukrajna két évvel a háború kezdete után is tartja magát. "Putyin elbukott. Nem sikerült uralma alá hajtania Ukrajnát. A bátor ukránok minden adandó alkalommal szembeszálltak az akaratával" - mondta az elnök a Telex szerint.

Hozzátette, Ukrajna erősebben és a nyugati világba épülve jön majd ki a háborúból, kivéve, ha hátat fordítunk neki. Kedden engedélyezett egy 200 millió dolláros  segélycsomagot az országnak, de egyre nehezebb a támogatás, mondta, utalva arra, hogy a republikánusok a múlt héten blokkolták az Ukrajnának szánt segélycsomagot.

Zelenszkij szerint Putyin arra játszik, hogy kivéreztesse Ukrajnát, ezért fontosak a katonai segélyek, főleg a légi eszközök. Kérdésre kifejtette, nem akarja elárulni kivel és miről tárgyalt a napokban, de pozitív visszajelzéseket kapott. A béketárgyalások kapcsán újra megerősítette álláspontját: ukrán területek feladása őrültség.

Címlapkép: Doug Mills, MTI/MTVA

Címkék:
gazdaság, ukrajna, putyin, ukrán, usa, elnök, segélycsomag, joe biden, amerikai egyesült államok, vlagyimir putyin, volodimir zelenszkij, orosz-ukrán háború,