Ez eldőlni látszik: új tulajdonoshoz kerül a magyar áramtőzsde

Pénzcentrum2023. december 7. 21:29

Egy friss kormányhatározat szerint a MAVIR Zrt.-től egy új holding társasághoz kerül a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt., és várhatóan 2025-től ez a holding „egyedüli részvényesként tulajdonolja a szerb, a szlovén és a magyar áramtőzsdét”.

A szerda éjjeli Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely a regionális villamosenergia-tőzsde kialakításához szükséges intézkedésekről szól és három rövid pontban rögzíti a feladatokat – szúrta ki a Portfolio. Ezek azt célozzák, hogy a HUPX a szerb és szlovén villamosenergia-tőzsdével integrált regionális együttműködést alakítson ki, amely úgy valósul meg, hogy mindhárom tőzsdét egy újonnan létrehozandó holding társaság tulajdonolja.

Az ehhez vezető út lépéseit a kormányhatározat az alábbiakban rögzíti:

  • A kormány „egyetért azzal, hogy Magyarország energiafüggetlenségének megerősítése, a magyarországi és a regionális villamosenergia-kereskedelemben magas technológiai színvonalú piaci szolgáltatások nyújtása, a kereskedés hatékonyságának és jövedelmezőségének növelése érdekében a villamosenergia-kereskedelem területén a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zártkörűen Működő Részvénytársaság a szerb és a szlovén villamosenergia-tőzsdével integrált regionális együttműködést alakítson ki”.
  • A fentiek miatt a határozat „felhívja az energiaügyi minisztert, hogy – a gazdaságfejlesztési miniszter bevonásával – az 1. pontban foglaltak végrehajtása érdekében tegyen lépéseket a szerb és a szlovén villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányítóval, valamint az EPEX Spot európai villamosenergia-tőzsdével közös tulajdonban álló holding társaság létrehozására. Így tehát az új holdingban a két másik ország rendszerirányítója és az EPEX Spot együtt lesz tulajdonos. A társaság létrehozásához szükséges lépésekre 2024. december 31-i határidőt kapott a két illetékes miniszter.
  • A határozat végül azt is rögzíti, hogy a kormány „egyetért azzal, hogy a 2. pont szerint létrehozott holding társaság egyedüli részvényesként tulajdonolja a szerb, a szlovén és a magyar áramtőzsdét.” Ez tehát azt jelenti, hogy a MAVIR meghatározó tulajdonában álló, a két másik ország rendszerüzemeltetője által is tulajdonolt holdingtársaság részévé válik a HUPX Zrt.
Címkék:
magyarország, gazdaság, tőzsde, tulajdonos, villamosenergia, mavir,