Súlyos jelentés: ennyi medve járkál jelenleg szabadon Magyarországon

Pénzcentrum2023. december 6. 19:59

Komoly kérdéssel fordult az agrárminiszterhez a Mi Hazánk, a párt azt szerette volna megtudni, hogy a hazánkban lábukat megvető vadállatok (aranysakál, medve, farkas) által okozott károkat ki fogja megtéríteni.

Írásbeli kérdéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez Dócs Dávid, a Mi Hazánk képviselője, melyben arról érdeklődött, kinek a felelőssége lesz a Magyarországon élő medvék által okozott károk megtérítése. Pártja megítélése szerint ugyanis "az aranysakál országosan jelent problémát, nem csak a háziállatok, de a vadállomány esetében is, a farkasok az északi megyékben vetik meg a lábukat, míg mára bizonyított, hogy több medve is tartósan betelepült Észak-Magyarország területére".

Válaszában Nagy István megnyugtatta a képviselőt, hogy nincs tudomásuk arról, hogy medve bármilyen kárt okozott volna Magyarországon. Az országos medvepopuláció jelenleg 5-10 egyedre tehető és az észak-keleti megyékre korlátozódik. Ezekből több kóbor egyednek tekinthető, amelyek Szlovákiából vándorolnak át – írta a miniszter, aki emlékeztetett arra, hogy a Magyarországon élő nagyragadozó fajok (barna medve, szürke farkas és a hiúz) fokozottan védettek, nem vadászhatók. 

„A nagyragadozó fajok esetében Magyarország eddig is és a továbbiakban is a kármegelőzésre helyezi a hangsúly, ennek érdekében a nemzeti parkokon keresztül különböző kár megelőzésére alkalmas eszközök biztosításával segítik a gazdálkodók hatékony kármegelőzését” – tette hozzá Nagy István.

Címkék:
magyarország, gazdaság, kártérítés, mezőgazdaság, károk, állattartás, medve, agrár,