Jól ment az állami rezsicégnek: százmilliárdokat fizet be a költségvetésbe az államnak az MVM

Pénzcentrum2023. november 27. 18:45

Rendkívüli bejelentést tett a Budapesti Értéktőzsdén az MVM Zrt.: 390 milliárd forintos osztalékelőleget fizetnek be november végéig az idei nyeresége terhére egyedüli részvényese, az állam felé. A befizetést nagyrészt az eredményes külföldi működés teszi lehetővé. A szokatlan lépés érdemben segítheti az elszaladt költségvetési hiány idei lefaragását, illetve a reptérvásárlási tervek megvalósítását, hiszen a GDP mintegy 0,4%-áról van szó.

A BÉT és az MVM oldalán is megjelent a hír, miszerint az „MVM Zrt. feletti tulajdonosi jogok gyakorlója – tekintettel az MVM Csoport 2023. évi eredményességére és stabil pénzügyi pozíciójára – november 24-én kelt alapítói határozatával úgy döntött, hogy az MVM Zrt. 309 milliárd forint osztalékelőleg kifizetést teljesítsen az egyedüli részvényes részére 2023. november 30-ig."

A bejelentés a Portfolio szerint nem sokkal azután érkezett, hogy az MVM szeptemberben közölte, hogy az első félévben 209 milliárd forintos konszolidált adózott eredményt ért el főként a külföldi versenypiaci szegmens eredményének köszönhetően. A jelek szerint ez az eredményes gazdálkodás pedig tovább folytatódott, hiszen így tud most 309 milliárdos osztalékelőleget befizetni az állam felé a cégcsoport.

A most kifizetésre kerülő osztalékelőleg főleg a sikeres külföldi versenypiaci tevékenységből származó eredmény terhére történik. Az MVM Csoport külföldi operációjának eredményessége azóta sem csökkent, így az ebből származó bevétel a féléves eredmény óta tovább nőtt

– olvasható a közleményben, amiben az MVM kiemelte, hogy az európai és nemzetközi energiapiac kilengései ellenére a társaságcsoport stabil gazdálkodás mellett biztosítja az ország energiaellátását, és folytatja a hazai energiarendszer további modernizációját és a zöld átállást elősegítő beruházások megvalósítását, elősegítve a nemzeti energiastratégiában lefektetett dekarbonizációs célok teljesülését.

Címkék:
külföld, állam, gazdaság, november, külföldi, mvm, milliárd, osztalék, osztalék fizetés, csoport,