Visszakozik Ukrajna: a magyaroknak is fontos törvényt nyújtottak be az EU-csúcs előtt

Pénzcentrum2023. november 25. 11:32

Módosíthatják az ukrán nyelvtörvényt, így megmaradhat a kárpátaljai magyarok anyanyelvi iskolai oktatása is. A módosítást a decemberi EU–Ukrajna csúcs előtt akarja elfogadtatni a kormányfő, hiszen ott arról döntenek, hogy a tagjelölt Ukrajna megkezdheti-e a csatlakozási tárgyalásokat - ennek legnagyobb ellenzője a magyar kormány, többek között a kisebbségi törvény miatt.

Kihúzhatja a magyar–ukrán diplomáciai feszültség méregfogát az az ukrán törvényjavaslat, amely mégis megőrizné a kárpátaljai magyarok – és az ország más, az EU-ban hivatalos nyelveket beszélő kisebbségek – anyanyelvi iskolai oktatását. A Telex szerint az ukrajnai kisebbségek képviselőinek pénteken mutatta be az ukrán kormányfő a javaslatot, amely hamarosan a parlament elé kerül, és még a decemberi EU–Ukrajna csúcs előtt elfogadhatják.

Denisz Smihal miniszterelnöknek azért is fontos, hogy a csúcstalálkozó előtt elfogadják a módosítást, mert ott döntenek arról, hogy a tagjelölt Ukrajna megkezdheti-e a sok évig tartó csatlakozási tárgyalásokat, amelyeknek legnagyobb ellenzője a magyar kormány, elsősorban a kisebbségek helyzetét kifogásolva.

Érdekes részlet, hogy a módosítás az EU-ban hivatalos nyelvekre vonatkozik, az oroszra nem. Ugyanakkor ez nem meglepő, hiszen a törvény célja pont annak visszaszorítása volt a háború kitörése után.

Címkék:
gazdaság, ukrajna, eu, ukrán, csúcs, uniós csatlakozás, kisebbség, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,