Lassan összejön az egyezség Brüsszellel? Fontos uniós pénzeket utalhatnak Magyarországnak

Pénzcentrum2023. november 23. 12:29

1 milliárd euró uniós előlegfizetés indulhat meg Magyarország számára a REPowerEU programban az Európai Bizottság döntése alapján.

Csütörtök délelőtt az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország módosított és a REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási és ellenállóképességi eszközét, amely változtatásokat a kormány augusztusban kezdeményezte - írja a Portfolio. Így mintegy 1 milliárd euró uniós előlegfizetés indulhat meg Magyarország számára a program fejlesztéseire.

Az első részlet jövő év elején érkezhet. A kifizetés azt követően indulhat meg, hogy az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyják a Bizottság javaslatát. A Portfolio értesülései szerint az első 10 százalékos, 460 millió eurós részlet már februárban megérkezhet, míg a második előlegutalás 2024 decemberben várható.

A 4,6 milliárd eurós keret fennmaradó része esetében viszont szükség lesz az RRF szupermérföldköveinek teljesítése, és a kohéziós források felszabadítása is várat még magára. A 22 milliárd eurónyi felfüggesztett kohéziós források kapcsán Magyarországnak két sarkalatos kérdést kell megválaszolnia a Bizottság felé az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban. A lap szerint itt közel a megállapodás, ami 13 milliárd eurónyi kohéziós pénzt szabadíthatna fel.

Címkék:
unió, euró, európai bizottság, gazdaság, eu, portfolio, uniós támogatás, bizottság, uniós támogatások,