Tovább csúszik a lengyel kormányváltás: a vesztes Mateusz Morawieckit kérték fel kormányt alakítani

MTI2023. november 14. 09:33

Bár kikapott az októberi választáson, könnyen lehet, hogy mégis a Jog és Igazságosság Pártot vezető Mateusz Morawieczki alakíthat kormányt Lengyelországban. 

Két héten belül beiktathatják az új lengyel kormányt, ha sikerül azt megalakítani, bár erre az elemzők és az ellenzék szerint is kevés esély van Varsóban. Októberben a Jog és Igazságosság párt vezetője, a miniszterelnökként 2017 óta rengáló Mateusz Morawiecki elveszítette ugyan a parlamanti választást, de a koalíciós tárgyalások eddig nem vezettek eredményre a győztes ellenzék részéről.

Az, hogy Andrzej Duda elnök mégis a vesztes Mateusz Morawieckit kérte fel kabinet alakítására, meglehetősen erős indulatokat gerjesztett az országban. Az elnök reméli, hogy sikerül az eddigi kormányfőnek megszerezni a Szejm többségének támogatását, és maga Morawiecki is felszólította a képviselőket, hogy "pártoktól független" koalíció létrehozását támogassák. A koalíció nélkül ugyanis várhatóan az eddig regnáló politikus sem tud majd kormányt alakítani.

Címkék:
kormány, gazdaság, jog, lengyelország, elnök,