Erről a helyről talán még nem is hallottál, pedig itt termelik a világ mandulájának négyötödét

Pénzcentrum2023. október 18. 23:32

Kalifornia sokak fejében egybeforrt a Szilícium-völggyel, a nagy tech cégekkel és a high-tech iparral. Ugyanakkor sokan még csak nem is hallottak a kaliforniai „Központi-völgyről”, amely legalább annyira ismert, és Kaliforniát a világgazdaság legfontosabb mandulaexportőrévé teszi.

Kalifornia sokak fejében egybeforrt a Szilícium-völggyel, a nagy tech cégekkel és a high-tech iparral. Ugyanakkor sokan még csak nem is hallottak a kaliforniai „Központi-völgyről”, amely legalább annyira ismert, és Kaliforniát a világgazdaság legfontosabb mandulaexportőrévé teszi – olvasható az oeconomus.hu-n.

A mandula Kalifornia Állam első számú mezőgazdaság exportterméke, sőt az egész ország első számú speciális kategóriába tartozó mezőgazdasági kiviteli terméke. Az Egyesült Államok a globális termelés nagyjából 70-80 százalékát képviseli, és ennek csaknem száz százaléka Kaliforniához kötődik.

Mindez azt jelenti, hogy egy olyan magasan fejlett, tőkeintenzív termelési struktúrájú ország, mint az USA továbbra is potenciált lát a mandula termesztésében. A mandulának számos felhasználási formája létezik, a globális mandulapiac pedig 2027-re elérheti a közel 11,8 milliárd dolláros piaci értéket, amely jelentős növekedés a 2020-as 5,16 milliárd dollár értékről.

2021-es adatok szerint a világon a legtöbb mandulát a hollandok fogyasztják (4,43 kg), míg őket a spanyolok (3,65 kg), a belgák (3,32 kg), a dél-koreaiak (2,82 kg) és az ausztrálok (2,42 kg) követik. Magyarország a mandula fogyasztásában nem fért fel a húsz legnagyobb fogyasztó közé.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A portál új elemzésében körüljárják a hazai és nemzetközi mandulafogyasztási szokásokat, a legfontosabb szereplőket, továbbá a várható mandulapiaci tendenciákat.

Címkék:
egyesült államok, szilíciumvölgy, amerikai egyesült államok,