Elképesztő gázpaktumot hozott tető alá az EU: ebből Magyarország is nagyon jól járhat

Pénzcentrum2023. október 11. 17:01

Rábólintott az Európai Bizottság arra az LNG-újracseppfolyósító terminálra, melynek Magyarország ellátása szempontjából is fontos szerepe lesz.  

Engedélyezte az Európai Bizottság a görög kormány által az úszó LNG-újracseppfolyósító terminálra folyósított 106 millió eurós állami támogatást – írja a Portfolio az EUobserver alapján. A terminálnak a magyarországi ellátás szempontjából is fontos szerepe lehet majd.

A kelet-görögországi Alexandroupolis tengerparti város közelében épülő terminál célja a görögországi energiaellátás diverzifikálása. Az újragázosító egység Romániával, Szerbiával és a Fekete-tengerrel is össze lesz kötve, valamint az is a tervek között szerepel, hogy ősztől a görög terminálokról LNG-szállítások indulnak Szerbiába, majd a Niš-Dimitrovgrad gázvezetéken keresztül Magyarországra.

Az újragázosító egység a tervek szerint 2024 elején fog működésbe lépni. Környezetvédők azonban aggályokat fogalmaztak meg a projekt elhelyezkedése miatt, ugyanis a terminál helyszínét 2017-ben Natura 2000-es területté nyilvánították.

Címkék:
európai bizottság, görögország, földgáz, gázellátás, gázszállítás,