Megszólalt Nagy Márton: kész van a CSOK+ koncepció, sokan eshetnek el így a lehetőségtől

Portfolio2023. szeptember 22. 16:29

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a közgazdász vándorgyűlésen tartott előadása előtt arról beszélt, hogy a lakossági kamatstop két lépcsőben kerülhet kivezetésre, az ütemezése pedig a fogyasztás helyreállásától függ. Különadó-bevezetés és -emelés nem lesz, az állami cégeknél keletkező profit viszont elvonásra kerülhet - tudósított a Portfolio. A miniszter lapnak adott interjújában megerősítette: nem lesz új bankadó.

Arra a kérdésre, lesz-e új bankadó, Nagy Márton a Portfolio kérdésére egyértelmű nemmel válaszolt, hozzátéve: "Én legalábbis nem támogatom és a Fidesz frakciója sem". Ennek a magyarázata, hogy a költségvetést úgy kell módosítani, hogy az ne hátráltassa a gazdasági növekedés helyreállását. "Ehhez el kell kerülni, hogy a kiigazítási lépések és ennek gazdaságlassító hatásai oda-vissza érvényesülve spirálszerűen húzzák le a gazdaságot. Enélkül ugyanis a költségvetési problémák is fennmaradnak. Így az esetleges lépések közé nem fér be sem egy új bankadó, sem a kamattámogatott hitelek feltételeinek rontása, hiszen mindkettő a hitelpiacok gyógyulását akadályozza, amire nagy szükségünk van 2024-ben" - mondta a miniszter.

A gazdaságfejlesztési miniszter arról is beszélt, hogy az idei költségvetési hiány nagyobb lesz, mint a 3,9%-os GDP-arányos hiánycél, de a tavalyi évhez képest csökkennie kell, vagyis kisebb lesz, mint 6,2%. A jövő évtől bevezetni kívánt CSOK+ kidolgozása kapcsán Nagy Márton kifejtette: "a koncepció készen van, a kormány a nagyon-nagyon közeli jövőben tárgyalni fogja".

40 év alattiaknak, első lakás vásárlására vagy családméret-növekedés miatti lakáscserére fogjuk kínálni, nagyon kedvező kamatkondíciókkal. A program kombinálva lesz adósságleírással, a megvalósult gyerekvállalás után csökkenni fog a hiteltartozás. A felvehető hitel nagysága függ majd a vállalt gyerekek számától, ennek részletei még kormánydöntésre várnak. A már megszületett gyerekek után várhatóan nem lesz elérhető a CSOK+

- mondta el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A teljes interjú a Portfolio oldalán olvasható.

Címkék:
hitel, különadó, bankadó, gazdaság, csok, portfolio, növekedés, miniszter,