Mozgalmas volt a nyár: több százszor kellett kihívni a tűzszerészeket

MTI2023. szeptember 9. 17:02

Csaknem négyszáz, robbanóesettel kapcsolatos bejelentés érkezett idén nyáron a tűzszerészekhez. Ebből pedig körülbelül 100 esetben azonnali intézkedésre volt szükség.

Idén már több mint 1100 alkalommal riasztották a tűzszerészeket, amiből körülbelül 400 eset csak a nyári hónapokban történt. Idén több mint 2400, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet és mintegy 63 kilogrammnyi gyalogsági lőszert ártalmatlanítottak a tűzszerészek, amelyek össztömege meghaladta a 8,5 tonnát – számolt be a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede a Facebookon.

A legtöbb jelentés eszerint Fejér megyéből érkezett, ahol 221 alkalommal kellett riasztani a katonákat, amiből 47 eset igényelt azonnali intézkedést. Egyébként június 1 és augusztus 31 között 375 bejelentés helyszínén kellett robbanóeszközöket kezelniük a katonáknak, míg ebből 100 esetben a lakosságot is biztonságba kellett helyezni. Az előkerült, közel 3,2 tonnányi robbanóeszközt és gyalogsági lőszert csaknem 200 kilogramm robbanóanyag felhasználásával semmisítették meg a katonák.

Címkék:
nyár, gazdaság, bomba, bejelentés, tűzszerész, honvédelem, robbanószerkezet,