Súlyos ítéletet mondtak a forintról: lassú javulás után most jön a gyors összeomlás

Pénzcentrum2023. augusztus 3. 18:33

A forint utóbbi hetekben tapasztalt gyengülésével foglalkozott blogján Zsiday Viktor, a Citadella alap portfoliókezelője.

Zsiday Viktor szerint tavaly nyáron és ősszel alulértékelt volt a forint (akkor körülbelül 360 forint volt a reális ár, ennek ellenére 420-430 között is jártunk, ami bő 15 százalékos eltérés volt), a kamatok vonzóak lettek, pánikba esett a lakosság és a gazdaságpolitikusok is megijedtek. A szakember szerint ez az ideális időpont egy deviza vagy bármely más eszköz hosszabb távú megvásárlására.

Jelenleg ilyen helyzet nincs, a forint a helyén van: a kamatok vonzóak, de már korántsem annyira, mint voltak, különösen figyelembe véve a hazai külpolitika zsákutcát, amely a jelenlegi szövetségi rendszerünkből való kieséssel fenyeget”

- írja Zsiday.

De miért esik most a forint? "Szerintem nagyjából az történt, hogy tavaly, 400 feletti árfolyamnál, magas kamatok mellett sokan beszálltak forintba (a magas kamat mindig vonzza a spekulánsokat), de a pozíció (ahogy erősödött a hazai pénz, és csökkentek a kamatok) egyre kevésbé lett vonzó" – írta a befektető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakember szerint a hazai, főleg külpolitikából adódó kockázatok nagyon jelentősek, amit nem biztos, hogy képes ellensúlyozni a kamat, ezért a forint úgy viselkedik, mint minden magas kockázatú carry trade: a lassú javulást hirtelen, gyors beomlások követik, ami annak a következménye, hogy a befektetők megijednek az épp aktuális hírektől, és igyekeznek a meglévő profitot realizálni és kimenekülni. Ezután pedig – ha egy ideig nem jön rossz hír – egy részük szép lassan visszatér, ami ismét a forint lassú erősödését okozza.

Címkék:
befektetés, árfolyam, forint, alapkezelő, gazdaság, forint gyengülés,