Temérdek magyar fizethet megemelt bírságokat: nincs mit tenni, bárki kaphat vaskos csekket

Pénzcentrum2023. július 17. 09:01

Emelkedik a szabálysértési bírságok maximális mértéke Magyarországon, a baj csak az, hogy eddig is rengeteg büntetést nem fizettek be – írja a Népszava.

Mint az ismeretes, szabálysértések esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege 5 ezerről 6500, legmagasabb összege pedig 150 ezerről 200 ezer forintra nő. A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén a maximum 300 ezerről 400 ezerre emelkedik. Ezen felül emelkedtek a 18 évnél fiatalabbra kiszabható bírságok, de a helyszíni bírságok kiszabható mértékét is emelték.

A Belügyminisztérium szerint a a szabálysértési, a helyszíni és a közigazgatási eljárásokban kiszabható egyes bírságok módosításának célja a fenyegetettség, mint visszatartó erő növelésén keresztül a köz- és a közlekedésbiztonság erősítése volt. Komoróczki Tünde, a Helsinki Bizottság munkatársa szerint viszont érvelésével a jogalkotó figyelmen kívül hagyja, hogy a büntetés súlyossága önmagában nem bír elrettentő hatással. Véleménye szerint sokkal fontosabb lenne, hogy az elkövető a bírságolást elkerülhetetlennek érzékelje, ám ez sokszor nem érvényesül.

Landgraf Erna, a Társaság a Szabadságjogokért és a Szabálysértési Munkacsoport jogásza úgy véli, nem jó üzenet, hogy a módosításnak látszólag csupán költségvetési indoka van, szerinte sokkal inkább ismerni kellene, hogy a bírságok növelésének milyen társadalmi hatása van, mely csoportokat sújtja a leginkább, mekkora a visszatartó ereje az egyes szabálysértési tényállásoknál, és mi lenne a következménye, ha nem vezetnék be. Információi szerint egyébként 2021-ben nagyjából 8 milliárd forint szabálysértési pénzbírságot szabtak ki a hatóságok, amelynek felét nem fizették be az emberek.

Címkék:
bírság, gazdaság, gigabírság, szabálysértés,