Küszöbön az újfajta pénz bevezetése: a jövőben ezzel is fizethetünk majd az euróövezetben

Pénzcentrum2023. július 17. 08:33

Jöhet a digitális euró, ami más elven működhet majd, mint a kriptovaluták. Az elektronikus fizetőeszközt Európa-szerte használhatják majd az emberek - írja az Euronews nyomán az Infostart

Az érmék és bankjegyek után az Európai Bizottság most a digitális euró javaslatával állt elő – írja a lap. Az Európai Központi Bank bocsáthatja majd ki a pénznem virtuális változatát, amelyet a készpénz mellett ingyenesen lehetne használni az euróövezetben.

A digitális euró az euróérmék és bankjegyek digitális változata, értéke egy az egyben megegyezik azokéval és ugyanolyan célokra használható fel, nemzeti határokat átívelő módon. Az emberek a digitális pénznem segítségével akár QR-kód segítségével fizethetnek egy biztonságos alkalmazásból telefonjukon, akkor is, ha nincs internetkapcsolatuk.

A teljes körű bevezetés után a kereskedőknek ugyanúgy el kell majd fogadniuk a digitális eurót, mint ahogy ma elfogadják a készpénzt. Az euró eltér a kriptovalutáktól, mivel az Európai Központi Bank áll mögötte, így stabilitása garantált - írják.

Jelenleg világszerte mintegy 120 központi bank dolgozik nemzeti valutájának digitális változatán. Az Európai Bizottság június 28-án ismertetett, a digitális euróra vonatkozó javaslata ennek jogi kereteit kívánja megteremteni; határidőt ugyanakkor nem tűztek ki a digitális euró bevezetésére.

Címkék:
digitális, készpénz, bank, euró, gazdaság, bankjegyek,