Megúszhatja a tartós bezuhanást a magyar forint? Éledezőben a magyar valuta a kegyetlen gyengülés után

MTI2023. július 7. 11:35

Péntek reggelre mérsékelte valamelyest az előző napi nagy, csaknem három százalékos árfolyamgyengülését a forint a főbb devizákkal szemben.

Az eurót péntek reggel hét órakor 385,46 forinton jegyezték a bankközi piacon a csütörtök kora esti 386,00 forint után. A dollár jegyzése 353,98 forintra csökkent 354,97 forintról, a svájci franké pedig 395,15 forintra 395,95 forintról.

A forint csütörtökön az idén március vége felé tartott jegyzésére tért vissza a főbb devizákkal szemben. Péntek reggeli jegyzésén 3,8 százalékkal áll gyengébben a heti kezdésnél az euró, 3,5 százalékkal gyengébben a dollár és 3,9 százalékkal gyengébben a svájci frank ellenében. Az év eleje óta felhalmozott nyeresége 3,5 százalékra csökkent az euróval, 5,2 százalékra a dollárral és 2,1 százalékra a svájci frankkal szemben.

Friss! Péntek délelőttre 387 fölé gyengült a forint az euróval szemben, ez már 0,3 százalékos gyengülést jelentett tegnaphoz képest. Itt nem is állt meg a gyengülés, még délelőtt 388 fölé is ment az árszint. Pár nyugalmas óra után kora délutánra megint gyengülni kezdett a forint, ismét 388 fölé emelkedett az euró jegyzése.

Délután 2 óra magasságában elérte a forint a 389-es szintet, majd nemsokára az amerikai munkaerőpiaci adatok megjelenése után a dollár gyengülni kezdett. Rögtön 385,8-ig korrigált vissza az árfolyam, ezzel már csak 0,1 százalékos gyengülésben volt a magyar deviza. Viszont ez az erősödés sem tartott sokáig, délután 3 után újra 387 közelébe emelkedett az euró jegyzése. Már 4 óra is elmúlt, mire visszahúzták a forintot 385 alá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A napközbeni heves mozgás után kora este csak oldalazott a forint az euróhoz képest: 385-nél állt a váltás, az elmúlt órában nagyon kis mozgások látszódtak csak az árfolyamban. A piac kivár az S&P hitelminősítő új értékelésére a jelek szerint - tudósított a Portfolio.

Címkék:
forint, gazdaság, március, péntek, magyar, forintgyengülés, forintárfolyam, forint gyengülés, forint árfolyam,