Újabb részletek a horvátországi helikopterbalesetről: ez okozhatta a tragédiát

Pénzcentrum2023. június 21. 17:40

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerda délután rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze a Horvátországban lezuhant katonai helikopter ügye kapcsán. Mint kiderült, a baleset helyszínére utazik Böröndi Gábor vezérkari főnök. A gépen hérman tartózkodtak, a hatóságok viszont továbbra is csak két holttestet találtak, a legénység harmadik tagját még keresik. Több horvát lap szerint a gép egy zipline-nak, vagyis egy kifeszített drótkötélnek csapódott - ez okozhatta a tragédiát.

Mint korábban megírtuk lezuhant a Magyar Légierő 2 egyik Airbus H145-ös helikoptere Horvátországban. Az ügy kapcsán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter délután rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze; mint kiderült, a baleset helyszínére utazik Böröndi Gábor vezérkari főnök. A gépen három katona tartózkodott, ketten szolgálat közben életüket vesztették, a harmadik társuk felkutatása jelenleg is zajlik – mondta el Szalay Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, majd hozzátette: az esemény kivizsgálása folyamatban van. A miniszter tájékoztatása szerint Böröndi Gábor vezérkari főnök a helyszínre tart.

Agép egyébként egyike annak a húsz helikopterből álló flottának, melyet Magyarország 2018-ban vásárolt meg a németországi központtal működő Airbus Helicopterstől, darabonként öt milliárd forintért. Ezek a gépek voltak az első igazán nagy tételek a magyar kormány felpörgetett katonai beszerzései között: lépcsőzetes kifizetéssel összesen mintegy 100 milliárd forintot fizetett az új helikopterekért. A gépek a járulékos költségekkel és a személyzet kiképzésével együtt darabonként nagyjából 5 milliárd forintba. Az Index kérdésére a sajtótájékoztatón elmondták, hogy a gépeket addig nem használják, amíg a vizsgálat le nem zárul.

Drótkötélnek csapódhatott a helikopter

A Jutarnji nem hivatalos értesülései szerint a pilóta nem vette észre a szakadék felett kifeszített drótkötelet, az úgynevezett zipline-t, és fennakadt rajta. A repülőgép lezuhant és azonnal kigyulladt. Feltételezések szerint a balesetben közrejátszhatott az is, hogy a helyszín nem alkalmas alacsony repülésre, márpedig a helikopter éppen ilyen manővert hajthatott végre a tragédiát megelőzően.

Az Index szerint egyelőre nincs magyarázat arra, hogy a helikopter miért repült annyira alacsonyan, hogy nem tudta megkerülni a Čikola patak felett kifeszített zipline-t. A turisták szórakoztatására és kalandtúrára emelt szerkezet már jó ideje ott, a patak és a Krka folyó találkozásánál áll – jelentették a horvát lapok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

„A Čikola-kanyon nagyon kanyargós, és egyáltalán nem alkalmas alacsony repülésre, még kaszkadőröknek sem. Egyetlen egyenes szakasza sincs, így igazán szokatlan, hogy katonai helikopter repült itt” – mondták a helyiek.

Címkék:
baleset, horvátország, gazdaság, honvédség, tragédia, helikopter,